Artboard 2 copy 35Artboard 64 copy 13Artboard 2 copy 19Artboard 2 copy 31Artboard 64 copy 18Artboard 64 copy 10Artboard 64 copy 11Artboard 64 copy 15Artboard 64 copy 12Artboard 64 copy 13Artboard 64 copy 14Artboard 2 copy 34Artboard 64 copy 19Artboard 64 copy 16MinusArtboard 2 copy 44Artboard 2 copy 38Artboard 2 copy 36PlusArtboard 64 copy 17Artboard 2 copy 43Artboard 2 copy 45Artboard 2 copy 46Artboard 64 copy 16Artboard 64 copy 18Artboard 64 copy 19Artboard 64 copy 17

Seksuel opmærksomhed fra borgere - guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet

Denne guide skal hjælpe medarbejdere, særligt inden for social- og sundhedsområdet med at sætte grænser i forhold til borgerne og tage den vanskelige snak med kollegaer og pårørende.

Formål

Omsorgsmedarbejdere er oftere udsat for seksuel opmærksomhed end andre faggrupper. Guiden ”Seksuel opmærksomhed fra borgere – guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet” vil skabe opmærksomhed om den belastning, det kan være for den enkelte, og hjælpe arbejdspladsen til at tage hul på snakken. Formålet med guiden er at give arbejdspladsen inspiration til at involvere både medarbejdere og ledere i en fælles indsats for at minimere belastninger som følge af seksuel opmærksomhed fra borgere. 

Om værktøjet 

Guiden sætter fokus på nogle af de typiske dilemmaer, som medarbejdere står over for, når de på den ene eller anden måde skal forholde sig til borgerens seksualitet. Den består af forslag til øvelser, man kan lave på arbejdspladsen, dilemmakort til at starte en diskussion og konkrete eksempler på, hvordan fem arbejdspladser har løst deres problemer med uønsket seksuel opmærksomhed.

Hvad gør man for eksempel som sygeplejerske, når en patient altid kommenterer ens bryster? Gør det nogen forskel, at patienten er dement? Skal man sige noget til kollegerne? Eller hører det bare med til jobbet?

Det skal ikke være op til den enkelte at vurdere, hvor grænsen går, og hvordan han eller hun skal reagere. I stedet skal det behandles som ethvert andet arbejdsmiljøproblem, som arbejdspladsen skal tage ansvar for. Det skal holdes på et professionelt plan.

 

Baggrund

Guiden ”Seksuel opmærksomhed fra borgere – guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet” er et resultat af forsknings- og udviklingsprojektet ”Seksuel chikane i omsorgsarbejdet”. Projektet gennemføres af COWI, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Statens Institut for Folkesundhed (SIF) og NIRAS.

Yderligere oplysninger

Projektchef Per Tybjerg Aldrich, NIRAS pta@niras.dk eller 23 72 89 91 eller seniorforsker Ida EH Madsen, NFA.