Faglige interesser
Hvordan påvirker kemiske stoffer lungerne? Og kan vi teste stofferne og dermed beskytte os mod at blive udsat for giftige stoffer og produkter på arbejdet?
Jeg forsker i, hvordan inhalerede kemiske stoffer og blandinger påvirker lungerne - primært lungesurfaktanten, som er det tynde væskelag, der dækker indersiden af lungerne. Surfaktanten sørger for, at lungerne ikke klapper sammen, så det bliver svært at trække vejret.
Det undersøger jeg ved hjælp at et instrument: constrained drop surfactometer (CDS). Instrumentet bearbejder en dråbe lungesurfaktant på samme måde, som når man trækker vejret. Ved at overvåge dråbens overfladespændingen kan jeg teste, om et stof påvirker lungesurfaktantens funktion. Hvis stoffet gør det i laboratoriet, er det sandsynligt, at det også gør det i lunger. Denne viden er vigtig for at kunne faremærke kemiske stoffer og blandinger og dermed forebygge, at medarbejdere bliver udsat for skadelige stoffer i arbejdsmiljøet.
Regulering af kemiske stoffer og produkter, og udvikling af testmetoder
Regulering af kemiske stoffer og i en vis udstrækning også produkter sker på baggrund af resultater fra dyreforsøg. Det er svært at få godkendt testmetoder uden brug af forsøgsdyr. Derfor går meget af min forskning ud på at dokumentere, at testmetoder uden brug af forsøgsdyr kan forudsige giftigheden af produkter og kemikalier lige så godt eller bedre, end hvis de testes ved brug af forsøgsdyr.
Det gør jeg ved at teste kemiske stoffer og blandinger i CDS’en og sideløbende lave dyreforsøg. Resultaterne er samlet i en såkaldt Adverse Outcome Pathway (AOP), som er et af de værktøjer, som regulatorer bruger i deres arbejdet. En nem, hurtig og billig metode til at teste giftigheden af kemiske stoffer vil i længden føre til, at kemiske stoffer og produkter kan testes, inden de kommer på markedet, og dermed give et mere sikkert og sundt arbejdsmiljø.