Prænatal stress og allergi

Afsluttet - Projektperiode 01. januar 2016 til 31. december 2019
Projektet skal bruges til at tilrettelægge et arbejdsmiljø, der kan fastholde kvinder på arbejdsmarkedet og forebygge allergisk sygdom hos deres børn.
Formål
Hovedformålet med dette projekt er at forebygge allergiske sygdomme hos børn som følge af arbejdsstress hos deres mor under graviditeten. Samtidig vil vi undersøge kombinationseffekter af arbejdsstress og stress i privatlivet for at blive klogere på betydningen af den samlede stress udsættelse.

Der er tre specifikke delmål:
• At undersøge den kombinerede effekt af arbejdsstress og stress i privatlivet under graviditeten på udviklingen af astma, høfeber og børneeksem blandt børnene.
• At undersøge den kombinerede effekt af stress under og efter graviditeten på astma, høfeber og børneeksem blandt børnene.
• At undersøge om en eventuel effekt af stress under graviditeten afhænger af barnets køn.

Baggrund
Næsten 1/3 af arbejdende kvinder har svært ved at nå deres arbejdsopgaver, og 5-10 procent af de gravide kvinder angiver høje krav og samtidig lav kontrol på arbejdspladsen. Allergisk sygdom påvirker arbejdsevnen og stiller høje krav til arbejdsmiljøet for at fastholde medarbejderne i arbejde. Vi ved meget lidt om, hvad stress tidligt i livet betyder for allergiske lidelser senere hen, og vi ved ingenting om hvad kombinationen af stressfaktorer på arbejde, i privatliv samt under og efter graviditet betyder for risikoen for allergiske sygdomme.

Studiet vil bidrage med unik viden på dette punkt og danne basis for konkrete, evidensbaserede anbefalinger for gravide kvinder. Den opnåede viden vil kunne bruges til at tilrettelægge et arbejdsmiljø, der kan fastholde kvinder på arbejdsmarkedet og forebygge sygdom for hendes børn.

Mål
De planlagte analyser af kombinationen af arbejdsstress og stress i privatlivet under og efter graviditeten er de første af sin art. Den opnåede viden vil kunne bruges til at tilrettelægge et arbejdsmiljø, der kan fastholde kvinder på arbejdsmarkedet og forebygge allergisk sygdom hos deres børn.

Støttet økonomisk af:Arbejdsmiljøforskningsfonden

Projektleder og kontaktperson hos NFA

Vivi Schlünssen

Professor

3916 5318

vis@nfa.dk

Se Vivi Schlünssen's profil

Resultater