Projektet udvikler, implementerer og evaluerer en deltagerinvolverende intervention (afdelingsledere, medarbejdere, arbejdsmiljøkonsulenter) for bedre brug af hjælpemidler i hospitalsvæsenet, og undersøger hvordan andre hospitaler kan drage nytte af metoden.
Danske hospitaler har gennem de seneste årtier gjort meget for at reducere de fysiske belastninger i arbejdet med patienthåndtering gennem indførelse af hjælpemidler. Trods det viser en nylig spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at 2/3 af hospitalsansatte der har daglige patienthåndteringer kun sjældent anvender hjælpemidler under patientforflytninger. Som pilot-projekt til nærværende ansøgning har vi derfor i juni 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse på 3 hospitaler der indikerer at faktorerne 1) tid, 2) plads, 3) viden, 4) tilgængelighed og 5) forglemmelse, er væsentlige selvvurderede årsager til ikke at anvende hjælpemidler under patientforflytning.
Med udgangspunkt i ovenstående er formålet med dette projekt at udvikle, implementere og evaluere en deltagerinvolverende intervention (afdelingsledere, medarbejdere, arbejdsmiljøkonsulenter) for bedre brug af hjælpemidler i hospitalsvæsenet, samt at undersøge om andre hospitaler kan drage nytte af metoden (ekstern validitet).
Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden med en bevilling til Professor Lars L. Andersen