Fysisk arbejdsbelastning og smerter i muskler og led

Fysisk aktivitet i fritiden reducerer risiko for sygefravær – fysisk aktivitet på job øger risikoen

Med objektive målinger er det nu blevet påvist, at der er forskel på, hvordan fysisk aktivitet påvirker risikoen for sygefravær. Er man aktiv i fritiden, har man lavere risiko for sygefravær, mens fysisk aktivitet på arbejdet øger risikoen.

Sådan skaber du balance mellem job og krop

Hold kroppen i gang. Det er ikke farligt at bruge de muskler, der gør ondt. Tværtimod. De får det bedre af at blive brugt.

Lav øvelser. Få minutters træning tre gange om ugen kan være nok. Træn gerne sammen med nogle kolleger.

Det nytter at forebygge. Organiser arbejdet, indret arbejdspladsen, instruer hinanden og brug hjælpemidler – også når det ikke gør ondt.

Loftlift og intelligent seng aflaster ryggen betydeligt ved patientforflytninger

SOSU’er og sygeplejersker bør bruge hjælpemidler, når det kan lade sig gøre. Det viser en undersøgelse af den fysiske belastning, som plejepersonale udsættes for under patientforflytninger.

Målinger af fysisk arbejdsbelastning bidrager til at forebygge smerter

Hvilke arbejdsopgaver belaster murere og betonarbejdere mest, og hvilke tiltag kan forebygge, reducere og håndtere belastningerne. Det har forskning fra NFA undersøgt i en række projekter i de senere år.

”Arbejdspladserne bør tilrettelægge arbejdsopgaver og organisere arbejdet, så der er plads til restitution og aflastning ved hård fysisk aktivitet". Nidhi Gupta, seniorforsker (NFA)

Nyheder

Temaer

Forskning i SOSU’ers arbejdsmiljø

Få mere viden på temasiden. Her har vi samlet forskningsprojekter og nyheder, der har fokus på SOSU’ers arbejdsmiljø.

Sundhedsmiljø – en ny vision på arbejdspladsen

Sundhedsmiljø er en ny tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, der handler om hvordan man kan blive sundere af at gå på arbejde.

Seniorer på arbejdsmarkedet

Hvad skubber nogle seniorer ud fra arbejdsmarkedet og hvad er med til at fastholde andre? Det har en række forskningsprojekter fundet svar på i et stort, tværgående projekt.

NFA prioriterer forskningen indenfor to centrale områder

Fysiske arbejdsbelastninger, forebyggelse og håndtering af muskel- og skeletbesvær

Vi forsker blandt andet i, hvilke fysiske arbejdsbelastninger der kan forværre muskel- og skeletbesvær og hvilke faktorer, der kan forebygge, reducere og håndtere belastninger på arbejdspladserne.

Derudover undersøger vi, hvordan arbejdet kan tilrettelægges, så det i sig selv fremmer sundhed og fysisk arbejdskapacitet (positiv ergonomi).

Arbejdsfastholdelse herunder tilbagevenden til arbejde efter langvarigt sygefravær

Vi forsker blandt andet i at frembringe pålidelig viden om sammenhænge mellem fysiske belastninger og de mulige konsekvenser for arbejdstagernes arbejdsevne, sygefravær og tilbagevenden til arbejde.

Desuden udvikler vi tekniske metoder til at måle ergonomiske faktorer og fysiske belastninger i arbejdet i tæt samarbejde med danske arbejdspladser.

Publikationer og projekter indenfor området

Kontakt & yderligere oplysninger

Andreas Holtermann

Forskningschef
cand.scient., ph.d.
3916 5352
aho@nfa.dk

Følg Andreas på LinkedIn

Lars Louis Andersen

Professor MSO
cand.scient., ph.d.
3916 5319
lla@nfa.dk

Følg Lars på LinkedIn

”Vores forskere er i fuld sving med at udvikle tekniske metoder til at måle ergonomiske faktorer og fysiske belastninger i tæt samarbejde med danske arbejdspladser”. Anne Cathrine Tjellesen, forskningschef (NFA)