Nye perspektiver på forebyggelse og håndtering af smerter i muskler og led

Lifte, jobrotation og smertebehandling er ikke nok til at afhjælpe udfordringerne med smerter blandt medarbejdere på danske arbejdspladser. På et gå-hjem-møde den 10. september 2018 præsenterede forskerne nye tilgange til forebyggelse og håndtering af smerter i muskler og led blandt medarbejdere.

En del medarbejdere på danske arbejdspladser døjer i varierende grad med smerter, som nedsætter deres funktions- og arbejdsevne, øger deres sygefravær og kan føre til for tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og andelen stiger. Det har store konsekvenser både for den enkelte, for arbejdspladserne og for samfundet.

På dette gå-hjem-møde præsenterede forskerne viden og perspektiver i at udvikle såkaldt ’smerte-forebyggelses-kompetence’ på arbejdspladser som en ny tilgang til at håndtere smerter i kroppen blandt medarbejdere på danske arbejdspladser.

Se videoer og hent præsentationerne

 


Velkomst og introduktion

V. seniorforsker Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen, NFA

 

Hent Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen's præsentation


Forebyggelseskompetencer på arbejdspladsen

V. post.doc Anne Konring Larsen, NFA
Smerter i muskler og led er et udbredt problem bl.a. blandt social- og sundhedsansatte. Vi har undersøgt, om vi ved at styrke arbejdspladsens forebyggelseskompetencer kan reducere smerter og sygefravær blandt medarbejdere på plejecentre.

 

Hent Anne Konring Larsen's præsentation

Vejen frem - den svære kommunikation omkring arbejdsfastholdelse
V. seniorforsker Mette Jensen Stochkendahl, Syddansk Universitet.
En koordineret indsats mellem medarbejder, arbejdsgiver, praktiserende læge, og kommune er nøglen til succes omkring arbejdsfastholdelse. Projektet ”Vejen Frem” sætter fokus på de største udfordringer i dialogen omkring arbejdsfastholdelse af medarbejdere med muskel- og skeletbesvær og fysisk krævende arbejde.

Hent Mette Jensen Stochkendahl's præsentation


Lænderygsmerter - På tide vi går nye veje

Verden rundt bliver rygsmerter ikke taget alvorligt. Behandlingen af smerterne har ofte ingen effekt og kan endda i nogle tilfælde skade patienterne. Det viser tre banebrydende artikler i tidsskriftet The Lancet, som blev offentliggjort i år. Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet præsenterede de vigtigste konklusioner fra artiklerne.

 

Hent Jan Hartvigsen's præsentation

Yderligere oplysninger

Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen


NFA logo

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø. | T: 39 16 52 00 | F: 39 16 52 01 | M: nfa@nfa.dk | CVR: 15 41 37 00