To minutters daglig styrketræning giver sjældnere hovedpine

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 6. okt 2011 - Af Redaktionen

Jævnlig hovedpine var noget 198 kontoransatte i dette studie kunne nikke genkendende til. Derfor blev de sat til at styrketræne dagligt med træningselastikker. Resultatet viser, at bare to minutters daglig træning mindskede de kontoransattes anfald af hovedpine markant. Det fremgår af en artikel offentliggjort i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health.

Effekten af styrketræning på hovedpine undersøgt

Hovedpine er ubehageligt og gør det ofte sværere at koncentrere sig om sit arbejde. Personer med smerter i bevægeapparatet har fire gange hyppigere hovedpine end personer uden disse smerter. Personer med smerter i nakke og skuldre er mere tilbøjelige til at lide af hovedpine end personer med smerter i andre dele af bevægeapparatet. Forskere undersøgte i dette studie, om styrketræning med træningselastikker har nogen effekt på forekomsten af hovedpine.

Kort om undersøgelsen

Undersøgelsen omfattede 198 kontoransatte, som oplyste, at de jævnligt havde smerter i nakke og skuldre. Desuden oplyste de, hvor ofte de havde haft hovedpine inden for den sidste måned og hvilken type hovedpine der var tale om. Deltagerne blev inddelt i tre grupper - to grupper, som styrketrænede med træningselastikker hhv. 2 og 12 minutter dagligt i fem dage, samt en kontrolgruppe, der hver uge fik information om sundhed.

Træning giver sjældnere hovedpine

De kontoransatte, som styrketrænede, fik sjældnere hovedpine end da de ikke trænede, men træningen påvirkede ikke intensiteten og varigheden af de resterende perioder med hovedpine. Efter at have styrketrænet dagligt i ti uger var resultatet, at

  • de kontoransatte ’undgik’ 43 procent af de normale perioder med hovedpine ved to minutters daglig styrketræning
  • de kontoransatte ’undgik’ 56 procent af de normale perioder med hovedpine ved 12 minutters daglig træning.

Resultaterne er relevante for de mange kontoransatte, som har hovedpine mindst en gang om ugen.

Læs den videnskabelige artikel

Andersen LL, Mortensen OS, Zebis MK, Jensen RH & Poulsen OM. Effect of brief daily exercise on headache among adults – secondary analysis of a randomized controlled trial. Scandinavian Journal of Work Environment and Health 2011. [Epub ahead of print].

Forskningsprojekt bag resultaterne

Resultaterne er fremkommet som en del af et forskningsprojekt om effekten af styrketræning ved hjælp af træningselastikker, som seniorforsker Lars L. Andersen fra NFA er projektleder for. Du kan læse mere om resultaterne fra projektet i nyheden ’To minutters daglig elastiktræning gir færre smerter i nakke og skuldre’. Projektet er støttet økonomisk af Gigtforeningen.

Læs mere om muskel- og skeletbesvær

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Lars L. Andersen, NFA, tlf. 3916 5319, lla@arbejdsmiljoforskning.dk 


NFA logo

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø. | T: 39 16 52 00 | F: 39 16 52 01 | M: nfa@nfa.dk | CVR: 15 41 37 00