Indflydelse på eget arbejde er afgørende for medarbejdernes sundhed

Oprettet den 28. maj 2014 - Af Andreas Antoni Lund - Foto: Thomas Tolstrup

Giver man ansatte kontrol over deres arbejde, giver man dem samtidig måder at forbedre deres helbred. Det er en af konklusionerne fra et omfattende amerikansk sundhedsprogram.

Indflydelse er en af de vigtigste nøgler til et sundt og produktivt arbejdsliv. Denne pointe fremlagde Dr. L. Casey Chosewood og Dr. Anita L. Schill fra det amerikanske arbejdsmiljøinstitut NIOSH, der begge taler ved konferencen Wellbeing At Work.

- Den mest eftertragtede fryns, som nutidens travle medarbejder ønsker sig, er fleksibilitet. Medarbejdere vil have mere kontrol over, hvornår, hvor og hvordan de udfører deres arbejde. Dette er samtidig et afgørende sundhedstiltag. Det frigør dem til selv at finde veje til at adressere og forbedre deres helse. Større fleksibilitet er kort sagt den bedste modgift mod stress, siger Dr. L. Casey Chosewood, der er Senior Medical Officer ved NIOSH.

”De kommer, hvis de selv bygger det”

De to forskere er ledere af et omfattende amerikansk sundhedsprogram kaldet Total Worker Health Program. I det anbefales det, at arbejdssikkerhed og sundhedsfremme integreres for at forhindre, at medarbejdere kommer til skade og bliver syge og for at fremme deres sundhed og velvære.

- Medarbejderne skal også have noget at sige, når det gælder, hvilke programmer de tilbydes, og hvordan disse programmer er designet. Det er ikke sådan, at hvis vi bygger det, så kommer de. Det er i virkeligheden sådan, at de kommer, hvis de selv bygger det. Det er altafgørende, at medarbejderne er en del af designet, implementering og evalueringen af sundhedstiltag på en arbejdsplads, slår Dr. L. Casey Chosewood fast.

Førende virksomheder inkluderer ansatte

Ifølge de to forskere er førende virksomheder allerede i gang med at kombinere sundhedstiltag med selvforvaltning. Eksempelvis udbyder de rutinemæssigt sikkerhedsseminarer og -kurser, der både er rettet mod risici på arbejdspladsen og i hjemmet, ligesom de tilbyder screening af kroniske lidelser som diabetes, depression, højt blodtryk og høje kolesteroltal som en del af udstationering og adgangseksamener.

- Det er med til at holde tilbuddene friskere, er mere tiltrækkende for medarbejderne og øger den samlede sundhed på en mere inkluderende måde, forklarer Dr. L. Casey Chosewood.