Hjælpemidler kan øge plejepersonales forventede arbejdsliv med 33 uger

Oprettet den 27. maj 2014 - Af Kirsten Rydahl

Hvis plejepersonale konsekvent bruger hjælpemidler til at løfte patienter, kan de forebygge 33 uger med sygefravær og arbejdsrelateret funktionsnedsættelse i løbet af deres arbejdsliv, siger hollandsk professor.

Plejepersonale i Danmark kan få 33 uger mere på arbejdsmarkedet, hvis de anvender et hjælpemiddel som for eksempel en løfteanordning på arbejde. Det var et af de budskaber, som professor Alex Burdorf fra Erasmus i Holland kom frem med under sit oplæg på konferencen Wellbeing at Work, som afholdes i København den 26.-28. maj.

- Min beregning vil i gennemsnit forlænge plejepersonales forventede arbejdsliv med 33 uger, hvis de bruger hjælpemidlerne, sagde Alex Burdorf.

Hans beregning er delvist baseret på data fra en nyere dansk undersøgelse.

Mere viden er nødvendig 

Professoren har gennemgået over 70 interventionsstudier om hjælpemidler. På baggrund af gennemgangen påpeger han, at der er brug for mere præcise undersøgelser om dette.

- Vi tænker alt for simpelt om trivsel på arbejdspladsen, siger han.

Dybest set er det svært at få viden om den præcise effekt af at bruge hjælpemidler. Det skyldes, at eksponeringsmønstrene varierer meget mellem de forskellige studier, graden af smerter i lænderyggen, som tilskrives løft varierer meget, og effekten af løfteanordninger, på hvor udsat man er, varierer meget.

Individuelle data fra interventioner ønskes 

- Vi har brug for viden om, hvordan interventioner interagerer med arbejdstagerne, påpegede Alex Burdorf også.

Som det er nu, deltager arbejdstagere normalt på samme måde i interventionen, uanset at arbejdstagernes omstændigheder kan være forskellige.