Kvindelige sosu’er kan undgå ondt i lænden ved at bruge hjælpemidler

Oprettet den 21. okt 2014 - Foto: Colourbox

Når sosu-medarbejderen i ældreplejen dropper hjælpemidlerne til forflytning af beboere i hverdagen, risikerer hun på sigt at få problemer med smerter i lænden, viser ny undersøgelse.

Sjælden brug af hjælpemidler giver ondt i ryggen

Bruger en kvindelig sosu-medarbejder kun sjældent hjælpemidler til at forflytte beboerne i ældreplejen, øger det hendes risiko for at få korterevarende smerter i lænden. Det viser en undersøgelse blandt 1.478 kvindelige sosu’er i ældreplejen, der havde været helt fri for smerter i lænden det seneste år inden undersøgelsen.

Ved undersøgelsens start angav deltagerne, hvor ofte de brugte et hjælpemiddel, når de forflyttede beboerne - henholdsvis

  • sjældent
  • lejlighedsvis
  • ofte.

Et år efter undersøgte forskerne, om deltagerne havde smerter i lænden og sammenlignede det med deltagernes oplysninger om, hvor ofte eller sjældent de havde brugt hjælpemidler, når de forflyttede beboere.

Klare resultater

Oplysningerne om kortvarige lændesmerter blev justeret for livsstilsfaktorer som BMI, rygning og fritidsaktiviteter samt alder og det daglige antal forflytninger.

Sammenlignet med kvindelige sosu’er, der ofte brugte hjælpemidler, havde de, der lejlighedsvis brugte hjælpemidler under forflytninger, en lidt forøget risiko (21 %) for at få kortvarige smerter i lænden, mens de, der kun sjældent brugte hjælpemidler, havde en betydelig forøget risiko (78 %) for at få kortvarige smerter i lænden.

”Undersøgelsen bekræfter vores antagelse om, at når sosu’er kun sjældent bruger hjælpemidler til at forflytte beboere, så øger de risikoen for at få smerter i lænderyggen”, siger professor Andreas Holtermann, NFA, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Læs den videnskabelige artikel

Does rare use of assistive devices during patient handling increase the risk of low back pain? A prospective cohort study among female healthcare workers.

Læs mere om SOSU-forskningen på NFA.

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann, NFA