Sygeplejeske og patient

Forhøjet blodtryk og et fysisk krævende job kan være farlig cocktail for kvinders hjerter

Oprettet den 17. feb 2016 - Af Anne-Mette Holm - Foto: Colourbox

Risikoen for at udvikle hjertesygdomme er tre gange så stor for kvinder med forhøjet blodtryk og fysisk krævende job i forhold til kvinder med normalt blodtryk og moderat fysisk aktivitet på jobbet.

Kvinder, der løfter, skubber, trækker eller bærer meget på jobbet, bør kende deres blodtryk. Kvinder med forhøjet blodtryk kan nemlig have en særlig risiko for at få hjertesygdomme fra fysisk krævende arbejde. Det tyder resultaterne fra en ny undersøgelse på.

Tre gange så stor risiko

Kvinder med forhøjet blodtryk, der samtidig har et fysisk krævende job, har næsten tre gange større risiko for at udvikle hjertesygdomme, end deres kvindelige kolleger med normalt blodtryk og knap så meget fysisk aktivitet på jobbet. Det viser en undersøgelse af godt 12.000 kvindelige, danske sygeplejersker mellem 45 og 64 år, der blev fulgt over 15 år.

Forklaringerne på den ekstra højre risiko for hjertesygdomme hos kvinder med fysisk krævende job og forhøjet blodtryk kan ifølge forskerne bl.a. skyldes den ekstra belastning hjertet og kredsløbet bliver udsat for fx i forbindelse med patienthåndtering. 

Både hjerte og blodtryk er på overarbejde

- Når man bruger sig selv fysisk meget i jobbet fx i forbindelse med patienthåndtering, så kan det øge både blodtrykket og pulsen gennem mange timer i løbet af arbejdsdagen. Den øgede aktivitet kan danne aflejringer i blodårerne og åreforkalkning, siger ph.d.-studerende Karen Allesøe fra Syddansk Universitet og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, der er en af forskerne bag undersøgelserne. Hun uddyber:

- Har man både et fysisk krævende job og et forhøjet hvileblodtryk - der også er kendt for at forårsage åreforkalkning - kan de to faktorer tænkes at forstærke hinanden og føre til særlig risiko for at udvikle hjertesygdomme, siger Karen Allesøe.

Ingen specifikke anbefalinger endnu

Forskerne kan endnu ikke give nogle specifikke anbefalinger til kvinder med forhøjet blodtryk og hårdt fysisk arbejde.

- Vi har brug for nærmere undersøgelser – også i forskellige brancher - for at blive klogere på, hvilke typer af fysisk krævende arbejde, der er skadeligt. Fx om det er den enkelte anstrengelse i forbindelse med patienthåndteringen, mange timers krævende arbejde i træk, eller mangel på tid til pauser og restitution, siger Karen Allesøe.

Den generelle anbefaling for fysisk træning for personer med forhøjet blodtryk er, at moderat motion er sundt, men man skal være forsigtig med intensiv træning og tunge løft. 

Samarbejde

Undersøgelsen er gennemført i samarbejde mellem 

  • Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
  • Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Rigshospitalet - Glostrup
  • Det National Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs den videnskabelige artikel

Allesøe K, Søgaard K, Aadahl M, Boyle E & Holtermann A. Are hypertensive women at additional risk of ischaemic heart disease from physically demanding work? European Journal of Preventive Cardiology, 2016. DOI: 10.1177/2047487316631681

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Karen Allesøe, karen.allesoee@regionh.dk eller professor Andreas Holtermann