Spring over hovedmenu

Paradoksal frihed

Nogle interviewpersoner fortalte, at de trods coronakrisens restriktioner havde en større følelse af frihed under krisen, hvilket kan synes paradoksalt. Men aflysningen af diverse aktiviteter og arrangementer under coronakrisen betød for flere interviewpersoner, at de følte, der var mindre, de skulle og burde. Det gav dem rum til selv at vælge, hvad de ville bruge tiden på inden for de mulige rammer, og nogle oplevede det som en positiv udvidelse af deres frihed:

”Denne her maksimale grad af frihed, hvor man ikke skal til alle mulige sociale arrangementer og ikke kan gå til alle de der sportslige aktiviteter, man altid har plottet ind. Det er en gave... At slippe for alle de der deadlines uden for arbejdslivet. Så det tager jeg med mig”. Leder

Samtidig beskrev flere, at de havde været ”tvunget” til fx at tilbringe meget tid hjemme og aflyse fritidsaktiviteter pga. restriktionerne under coronakrisen, hvilket nogle til deres egen overraskelse havde nydt:

”Det er faktisk den der frihed, jeg egentlig synes, hvor dejligt det er at have noget mere fri. Hvor dejligt det er at være hjemme. Jeg er jo pludselig blevet tvunget til at være rigtig meget hjemme, og det har jeg nydt helt vildt meget”. Medarbejder

Men på trods af at være underlagt en form for ”frihedsberøvelse” pga. restriktionerne, stod følelsen af frihed og at kunne bestemme over egen tid også frem for interviewpersonerne. De håbede at kunne fastholde denne erfaring og fortsætte med at sortere i aktiviteter og sociale arrangementer fremover.


 

Læs hvad andre ledere og medarbejdere har lært - og brug redskabet ”De fire refleksions zoner” til at dykke ned i din egen læring fra coronakrisen i forhold til dit eget liv.

De fire refleksions zoner

Analysen tager afsæt i interview med 116 medarbejdere og ledere under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Få mere viden om projektet her

LÆRING FRA CORONAKRISEN

Mit liv


Coronakrisen vendte op og ned på manges liv. Få indblik i, hvad andre ledere og medarbejdere har lært, og hvordan de håber at bruge den læring fremadrettet i deres eget liv.

Du kan også få inspiration til din egen læring med et let og overskueligt redskab.

LÆRING FRA CORONAKRISEN

Vores arbejdsliv


Coronakrisen har medført store ændringer på arbejdspladserne. Men hvilken læring tager vi med os i vores arbejdsliv fremover?

Læs hvad andre ledere og medarbejdere har lært – og få redskaber til at skabe læring på din egen arbejdsplads.

LÆRING FRA CORONAKRISEN

Vores samfund


Coronakrisen har påvirket både store og små dele af samfundet. Hvad har det lært os, og hvilke håb er der til samfundet fremadrettet?

Se hvad andre ledere og medarbejdere håber, at vi som samfund tager med os fra coronakrisen - bliv inspireret og bliv klogere på din egen læring.


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)", hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.