Spring over hovedmenu

Drømmen om en grønnere fremtid

Coronakrisens restriktioner nødvendiggjorde omlægning af vaner, fx i forbindelse med rejser, forlystelser og forbrug, og flere begyndte at overveje mulighederne for et mere bæredygtigt samfund fremover. Det pludselige fravær af diverse forbrugsgoder og fristelser fik interviewpersonerne til at sætte fokus på miljøet – både i forhold til eget forbrug og en overordnet grønnere dagsorden.

Opmærksomhed på eget forbrug og materielle behov

Flere interviewpersoner fortalte, at de lukkede butikker og det nedlukkede samfund medførte et fornyet fokus på deres egne forbrugsvaner. De reducerede muligheder fik nogle af interviewpersonerne til i højere grad at være motiveret til at handle klimavenligt. For disse personer fungerede coronakrisen som en anledning til at skære ned på eget forbrug - også af hensyn til klimaet:

”Der er rigtig mange ting, man ikke behøver. Det har jeg også fundet ud af. Jeg bruger ikke så mange penge, for jeg bliver ikke fristet. Så jeg har et overforbrug. Jeg er faktisk en gris, hvis jeg kigger i mit klædeskab. Hvad har jeg, som jeg ikke har brug for? Meget. Jeg har heller ikke skulle ud af døren, kan man sige, så jeg har ikke skulle putte benzin på bilen, og det har ikke været nødvendigt at have pænt tøj på. Jeg har jo kunnet sidde her og arbejde i klip klapper og morgenhår”. Medarbejder

Også transportvanerne blev sat under lup hos flere interviewpersoner. Dels brugte de bilen mindre, dels blev det mindre vigtigt med fx solferier sydpå. Flere efterspurgte en grønnere transportmæssig dagsorden. På den måde blev coronakrisen en anledning for nogle af interviewpersonerne til at overveje, hvad der var nødvendigt, og hvordan forbruget påvirker klimaet.

En fælles grøn omstilling

Nogle interviewpersonerne håbede, at man på samfundsniveau ville holde fast i de nye forbrugsvaner efter krisen. Nogle forventede, at coronakrisens brud med forbrugs- og transportvaner fra før pandemien startede, ville bidrage til en bæredygtigt og klimavenlig omstilling:

”Jeg håber virkelig, at det kan bruges til sådan kickstart af en grøn dagsorden altså, at der er noget, der kan tænkes anderledes klimamæssigt.” Leder

Fokus på klimaet og naturen blev altså forstærket blandt interviewpersonerne under coronakrisen. Flere fortalte, at de selv brugte naturen i højere grad end tidligere og gav udtryk for en fornyet forståelse og interesse for naturen.

”Den store effekt det har på miljøet og de her ting, der er kommet, alle har pludselig fundet ud af, at vi har en natur igen. Jeg sad den anden dag og tænkte, at jeg har hørt en fugl pippe, og det syntes jeg ikke, jeg havde i lang tid. Det har jeg jo nok, men jeg har nok ikke lagt mærke til det.” Medarbejder

 


 

Analysen tager afsæt i interview med 116 medarbejdere og ledere under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Få mere viden om projektet her


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)", hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.