Spring over hovedmenu

En smitteopmærksom befolkning

Mange af coronakrisens nye retningslinjer handlede om at vaske hænder, bruge sprit og undgå tæt fysisk kontakt,. Det betød, at mange skulle omstille sig til helt nye vaner. Næsten alle interviewpersoner fortalte, at de i den sammenhæng blev overraskede over, hvor hurtige de selv og andre var til at acceptere denne omstilling og få den til at ske:

”Ja, så tror jeg også, at det egentlig har været en øjenåbner for, at forandringer ikke behøver at tage så lang tid at implementere. At det kan vi godt bare springe ud i og se, hvordan det går. Det behøver ikke være så velovervejet”. Leder

Interviewpersonerne oplevede, at den afgørende ingrediens i en hurtig forandring er fællesskabet. At det ikke behøver at tage lang tid at ændre på en fastlåst adfærd, hvis man vil det nok, og man gør det i fællesskab:

”Der er måske noget, der har bekræftet mit håb eller mig. Det er, at vi mennesker er i stand til at gøre helt vilde ting, når alle gør noget samtidig. Så hvis vi alle sammen bliver enige om, at det her handler om at sikre menneskeliv, så kan vi de vildeste ting”. Leder

Den hurtige omstilling skabte for nogle af interviewpersonerne en optimisme, der handlede om, hvad der vil kunne lade sig gøre, næste gang der er behov for en samfundsmæssig forandring. Coronakrisen anskueliggjorde, at man som samfund er villig til at ændre på kultur og normer, hvis man vurderer, at det er vigtigt nok.


 

Analysen tager afsæt i interview med 116 medarbejdere og ledere under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Få mere viden om projektet her


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)", hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.