Spring over hovedmenu

Mindre selvcentrerede – mere hjælpsomme

Flere interviewpersoner oplevede, at de selv eller andre i højere grad end ellers rakte ud og bad om hjælp. Det fik nogle af interviewpersoner til at reflektere over værdien i at være mere opmærksomme på hinanden og hjælpe til i fællesskab:

”Så har det også overrasket mig, hvor hjælpsomme folk er over for hinanden. Det dér med, at man meget hurtigt har fået stablet alle mulige "lufte hunde", "indkøb med ældre" og hele den dér del. Så også det her med, at jeg går med sådan en slynge om min arm (…)Alle jeg mødte i opgangen spurgte mig "gud hvad er det" og "du siger bare til" og ”vi handler bare ind". Altså det tror jeg ikke var sket, hvis covid ikke havde været der.” Medarbejder

Nogle interviewpersoner fortalte, at de oplevede samfundet før corona som ”mig-centreret”. De håbede, at coronakrisens nye fokus på hjælpsomhed ville ændre dette. Enkelte interviewpersoner var dog, især i de første uger efter krisen ramte Danmark, bekymrede for, om coronakrisen derimod ville være ødelæggende for ’medmenneskeligheden’ i samfundet, bl.a. fordi de så i nyhederne, hvordan folk hamstrede toiletpapir i butikkerne. Men de fleste interviewpersoner fortalte, at de i løbet af de første par uger blev mere positivt stemt. De fortalte, hvordan de efter noget tid med corona oplevede et samfund, hvor man i højere grad fik øjnene op for hinanden og hjalp til hvor man kunne:

”Jeg håber, vi alle sammen bliver bevidste om, at når gulvet virkelig brænder, så kan vi sagtens mobilisere en hel masse ressourcer og energi til at løse nogle problemer. Så håber jeg, at vi kommer til ikke at være helt lige så meget ”oppe i røven på os selv” (griner).” Medarbejder

Flere af interviewpersonerne oplevede således, hvordan fællesskabet manifestede sig i praksis gennem et større fokus på at hjælpe hinanden under krisen.


 

Analysen tager afsæt i interview med 116 medarbejdere og ledere under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Få mere viden om projektet her


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)", hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.