Sundhedsmiljø er et alternativ til traditionelle sundhedsfremme indsatser på arbejdspladsen. Dette er fordi sundhedsfremme indsatser på arbejdspladsen, ofte er et add-on til arbejdet og et ”tilbud & tilvalg”. Sundhedsmiljø bygger derudover ovenpå det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Dette er fordi det forebyggende arbejdsmiljøarbejde primært omhandler forebyggelse af sygdom ved at reducere risikofaktorer i arbejdsmiljøet, og ikke at fremme sundheden. Sundhedsmiljø bygger dermed oven på fundamentet fra det forebyggende arbejdsmiljøarbejde og danner et alternativ til traditionelle sundhedsfremme tiltag på arbejdspladsen. Sundhedsmiljø har dermed den ambitiøse målsætning at arbejdet skal organiseres og tilrettelægges, så det styrker sundheden til medarbejderne der udfører det
Sundhedsmiljø - en tilgang til at styrke sundheden på arbejdspladsen
Andreas Holtermann - forskningschef NFA
"Ved at sætte fokus på at styrke sundheden i den måde arbejdet organiseres, tilrettelægges og udføres bliver sundhedsmiljø en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med sundhedsfremmeindsatser på arbejdspladsen. Derfor vil vi arbejde for, at denne tankegang får fodfæste på mange arbejdspladser i flere brancher til gavn for sundheden, arbejdsmiljøet og produktiviteten på arbejdspladser i Danmark."
Læs mere om Sundhedsmiljø
-
Sundhedsmiljø tager udgangspunkt i en helhedsorienteret og strukturel tilgang til at styrke sundheden, som fokuserer på det miljø og de strukturer, som medarbejderne færdes i på arbejdspladsen.
En strukturel tilgang betyder, at tiltagene skal tænkes ind i de eksisterende rammer, vilkår og indhold i arbejdet – og det skal overvejes, hvordan forskellige forhold i arbejdet har indflydelse på tiltagene og deres virkning. Tiltagene skal ikke være afhængig af den enkelte medarbejders ressourcer og motivation.En helhedsorienteret tilgang betyder, at sundhed tænkes bredt, så både fysiske, psykiske og sociale aspekter indgår, og ikke alene handler om fravær af sygdom. Tilgangen skal gå hånd i hånd med forebyggelse- og sikkerhedsarbejde på arbejdspladsen, understøtte kvaliteten og produktiviteten i arbejdet samt fremme et godt langt arbejdsliv.
Sundhedsmiljø er en proaktiv tilgang til at styrke sundheden på arbejdspladsen, hvor medarbejdernes sundhed fremmes gennem arbejdets organisering, tilrettelæggelse og indhold. Det forebyggende arbejdsmiljøarbejde handler grundlæggende om at organisere og tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne ikke kommer til skade eller bliver syge.
Sundhedsmiljø bygger oven på fundamentet fra det forebyggende arbejdsmiljøarbejde, med den ambitiøse målsætning at selve arbejdet organiseres og tilrettelægges, så det i højere grad fremmer medarbejdernes fysiske, mentale og sociale sundhed (illustreret i figur 1).
Fordelen ved at organisere arbejdet på en måde, så medarbejdernes sundhed forbedres er, at chancerne for et langt og sundt arbejdsliv øges.
-
Visionen for Sundhedsmiljø er, at arbejdet i sig selv bidrager til at medarbejderne er sundere ved arbejdsdagens slutning end ved arbejdsdagens start.
Vi ønsker at få flest mulige danske arbejdspladser til at implementere Sundhedsmiljø, og derigennem styrke sundheden via arbejdets organisering og tilrettelæggelse.
Vi mener, at der er et stort behov for at afprøve indsatser i et miljø, der har de nødvendige strukturer for at skabe varige adfærdsændringer hos de kortuddannede grupper; nemlig i deres arbejde. Det, der er bestemmende for medarbejderes adfærd i deres mange timer på arbejde er arbejdspladsens rammer og arbejdsopgavernes indhold.
Hvis arbejdspladsen i højere grad tænker principperne for Sundhedsmiljø ind i arbejdspladsens rammer (fx i arbejdsmiljøpolitik, kantineudbud, trivselshåndtering og fysiske rammer) og i tilrettelæggelsen af arbejdsopgaverne (fx hvor meget medarbejderne sidder, står, går og går på trapper) vil det give en unik mulighed for effektiv og varig ændring af medarbejdernes sundhedsadfærd.
-
Mange traditionelle sundhedsfremme indsatser på arbejdspladsen er baseret på tilbud, som bliver et add-on til selve arbejdet - derfor er det ofte de med mange ressourcer, der i forvejen er sunde og aktive, der får mest glæde af ordningerne. Ambitionen bag sundhedsmiljø er, at det skal være for alle.
En lang række arbejdspladser i Danmark ser et potentiale i at styrke medarbejdernes sundhed. Derfor investerer mange arbejdspladser ressourcer i sundhedsfremmende initiativer til medarbejderne.
Flere tidligere initiativer har haft fokus på, hvordan sundhedsfremmende tiltag kan integreres i arbejdsmiljøarbejdet, men det har primært været baseret på medarbejdernes motivation og ressourcer. Svagheden ved denne tilgang er, at det kræver et aktivt tilvalg. Det kan betyde, at det i højere grad er medarbejdere, der i forvejen har sunde vaner og fleksibilitet i arbejdet, der anvender og får glæde af sundhedsfremmetilbuddene – men hvad med resten? Det er velkendt, at andelen med dårligt fysisk helbred og langvarig sygdom stiger med faldende uddannelsesniveau.
Forskning viser, at medarbejdere med dårligt selvvurderet helbred i mindre grad får tilbudt sundhedsfremme på arbejdspladsen, og i mindre grad deltager, hvis de får det tilbudt. Et andet forskningsstudie viser, at medarbejdere med kortere uddannelser i mindre grad tilbydes sundhedsfremmende tilbud på arbejdspladsen, og i mindre grad tager tiltagene til sig, hvis de får dem tilbudt. Det er derfor ikke alle medarbejdergrupper, der får glæde af de nuværende sundhedsfremmende initiativer, som udbydes på arbejdsmarkedet.
I figuren ses et eksempel på, hvordan Sundhedsmiljø kan være anderledes end de tidligere tilbudsorienteret sundhedsfremmende indsatser:
-
- World Health organisation. Constitution. https://www.who.int/about/accountability/governance/constitution
- European Network for Health Promotion (1997). Luxembourg Declaration on Workplace Health Promotion in the European Union. https://www.enwhp.org/resources/toolip/doc/2018/05/04/luxembourg_declaration.pdf
- Arbejdsmiljørådet (2011). Sund i et godt arbejdsliv: Inspirationskatalog om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø. https://amr.dk/media/18805/sundhedsfremme-inspirationskatalog.pdf
- Sundhedsstyrelsen (2018). Danskernes sundhed – Den nationale sundhedsprofil 2017. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018/~/media/73EADC242CDB46BD8ABF9DE895A6132C.ashx (s.18; s.30)
- Jørgensen, MB., Villadsen, E, Burr, H., Mortensen, OS., Holtermann, A. (2013). Does workplace health promotion in Denmark reach relevant target groups? Health Promotion International, Vol. 30(2), p. 318–327
- Tsai R., Alterman T., Grosch J.W. & Luckhaupt, S.E.( 2019). Availability of and Participation in Workplace Health Promotion Programs by Sociodemographic, Occupation, and Work Organization Characteristics in US Workers. American Journal of Health Promotion, Vol. 33(7), p.1028-1038
- World Health Organisation (19. december, 2019). System approaches to global and national physical activity plans. https://www.who.int/bulletin/volumes/97/2/18-220533/en/
- Straker L., Mathiassen S.E. & Holtermann A. (2017). The ’Goldilocks Principle’: designing physical activity at work to be ’just right’ for promoting health. British Journal of Sports Medicine, 52(13), p.818-819
- Sundhedsstyrelsen (2005). Terminologi. Forebyggelse, sundhedsfremme og folkesundhed, s.47. Fundet på d.11.05.2020 på: https://www.sst.dk/~/media/CA0B2ED9165F4C908DB3117BA4764058.ashx
-
-
Aktuelt
To færre sygedage pr. pædagog: Københavns Kommune investerer 20 millioner i pædagogernes arbejdsmiljø
Legeøvelser er blevet pædagogernes fitness: Medarbejdere skal blive sundere og mindre syge af at gå på arbejde
Forskning skaber glæde i hjemmeplejen: Har givet sprog og værktøjer til at håndtere krævende arbejdsopgaver
Kan man planlægge sig til et bedre og sundere arbejdsliv?
”The female speaker”, den opdagelsesrejsende og forskerspiren: Mød tre kvindelige forskere fra NFA
Kan et øget brug af uderummet skabe bedre arbejdsmiljø?
Nyt forpligtende partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde
Ergonomi i vuggestuer: Når krop og kerneopgave hænger sammen
Sundhedsmiljø: Vores arbejde skal gøre os sundere
Sundere ved fyraften og mere kvalitet i kerneopgaven
Ideer til at tilrettelægge arbejdet sundere i ældreplejen
Hør næstformand i 3F - Tina Christensen fortælle om hvorfor der er brug for Sundhedsmiljø
Kontakt
Er du interesseret i at høre mere om Sundhedsmiljø eller mulighederne for at indgå i et samarbejde om Sundhedsmiljø, er du velkommen til at kontakte: sundhedsmiljo@nfa.dk