Legeøvelser er blevet pædagogernes fitness: Medarbejdere skal blive sundere og mindre syge af at gå på arbejde
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 17-05-2023
Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Aarhus Kommune er gået sammen om et initiativ, som skal gøre medarbejdere sundere af at gå på arbejde. Målet er på sigt gladere medarbejdere og færre sygedage.
Gå som en flamingo eller boks med hænderne som en kænguru, og styrk dine mavemuskler.
I Aarhus Kommune kan de pædagogiske medarbejdere både træne deres balance og mavemuskler, samtidig med at de leger med børnene. Tiltaget hedder Træn og Leg, for i Aarhus Kommune har man nemlig et mål om at fremme medarbejdernes sundhed, imens de er på arbejde. Det kan man bl.a. gøre ved at integrere styrkeøvelser for de voksne i børnenes leg.
- Da vi først startede på legene, kunne jeg mærke, at jeg havde ømme baller. Så selvom jeg ikke tænker over, at det er en form for træning, så får jeg brugt min krop og mine muskler anderledes, siger Mette Hove Nørgård Pedersen, der er dagplejer og motorikvejleder i Dagplejen i Mårslet.
-Jeg synes altid, det er rigtig dejligt, når børnene leger sammen, og når det samtidig betyder, at vi som medarbejdere får ekstra motion, er det win-win.
Forskere er gået sammen med Aarhus Kommune
Indtil videre har Aarhus Kommune udsendt en kuffert med legeudstyr og inspiration til 350 dagtilbudsafdelinger i kommunen. I kufferten kan pædagogerne bl.a. finde store legeterninger og kort, der illustrere legene. Når pædagogerne får pulsen op eller får styrket ryggen i løbet af en arbejdsdag, bidrager det til bedre fysisk sundhed.
Aarhus Kommune har bl.a. fået inspiration til Træn Og Leg gennem NFA, hvor forskere har udviklet konceptet Sundhedsmiljø:
- Sundhedsmiljø går kort sagt ud på, at man fremmer medarbejdernes fysiske, psykiske og sociale sundhed gennem arbejdets organisering, tilrettelæggelse og indhold. I dette tilfælde handler det om fysisk aktivitet i selve udførelsen af arbejdet. Det kan medføre, at medarbejderne trives bedre, samtidig med de får en stærkere krop, siger Andreas Holtermann, forskningschef på NFA, og uddyber:
- Det er en rigtig god idé at bruge arbejdspladsen til at lave sundhedsfremmende tiltag, fordi de fleste bruger en stor del af deres vågne timer på arbejdet.
Aarhus Kommune nedsatte i 2018 en tænketank for at bl.a. fremme sundheden, mindske sygefravær og forebygge arbejdsskader. Herefter blev visionerne for Sundhedsmiljø skrevet ind i kommunens Strategi For Sunde Arbejdspladser, hvor Træn og Leg er et af tiltagene.
Kort om Sundhedsmiljø:
Sundhedsmiljø tager udgangspunkt i en helhedsorienteret og strukturel tilgang til sundhedsfremme, som fokuserer på det miljø og de strukturer, som medarbejderne færdes i på arbejdspladsen.
Det er en proaktiv tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, hvor medarbejdernes sundhed fremmes gennem arbejdets organisering, tilrettelæggelse og indhold.
Kilde: Sundhedsmiljø.dk