Kemisk arbejdsmiljø | Støv, røg og partikler
Indånding af støv, røg og partikler på jobbet øger bl.a. risikoen for at udvikle kræft og KOL. NFA forsker i sammenhænge mellem støv, røg, partikler og sygdom, og i metoder til at sikrer arbejdsmiljøet.
Indånding af støv, røg og partikler på jobbet øger bl.a. risikoen for at udvikle kræft og KOL. NFA forsker i sammenhænge mellem støv, røg, partikler og sygdom, og i metoder til at sikrer arbejdsmiljøet.
NFA forsker i, hvordan støv, røg og partikler spredes i arbejdsmiljøet, hvordan man bedst måler koncentrationen, mulige skadelige effekter for helbredet og i metoder til at begrænse påvirkningen i arbejdsmiljøet.
Indånding af støv, røg og partikler i arbejdsmiljøet øger risikoen for at få alvorlige sygdomme som kræft, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og hjertekarsygdom. Det kan derfor få store konsekvenser både for den enkelte medarbejder, arbejdspladsen og for samfundet, hvis medarbejdere bliver udsat for dette på jobbet.
NFA undersøger, hvad der sker i kroppen, når medarbejdere bliver udsat for støv, røg og partikler på jobbet. Den viden er afgørende for, at NFA kan udvælge og afprøve de mest optimale løsninger i arbejdsmiljøet og rådgive Arbejdstilsynet bedst muligt i forhold til eventuelle ændringer i reguleringen.
Sammen med udenlandske kolleger har forskere fra NFA bl.a. fundet ud af, at kroppen igangsætter en proces, som øger dannelsen af plak i vores blodårer, når meget små nanopartikler deponeres i de små forgreninger dybt i lungerne, og det øger risikoen for at udvikle hjertekarsygdom.
NFA undersøger og afprøver metoder til at mindske forekomsten af støv, røg og partikler i arbejdsmiljøet. Arbejdsmarkedets parter og arbejdspladser bidrager til, at NFA kan afprøve metoderne og måle effekten af de forskellige tiltag. Vi har bl.a. samarbejdet med brandfolk, landmænd, pædagoger og renovationsarbejdere om dette.
NFA bidrager til EU’s regulering af partikler i arbejdsmiljøet. Det gør vi bl.a. gennem vores forskning i de helbredsmæssige effekter af at blive udsat for fx nanopartikler og dieseludstødning. NFA bidrager også til at udvikle metoder, som kan måle forekomsten af partikler i arbejdsmiljøet. Det er vigtig viden for både EU og Danmark i forhold til at kunne forebygge arbejdsrelateret udsættelse og sygdom.
NFA har udarbejdet dokumentation for helbredsbaserede grænseværdier for kemiske stoffer i arbejdsmiljøet. Det er sket efter opdrag fra Arbejdstilsynet.
The FFIKA project: Output and Impact (2020-2023)
Organisk støv – bioaerosoler i arbejdsmiljøet og forebyggelse af eksponering
Helbredseffekter af indånding af støv og partikler
Sprayprodukter, kemiske stoffer og astma i rengøringsbranchen
Udsættelse og mulige helbredseffekter hos ansatte på en flyvestation
Måling af eksponering for luftbårne partikler i arbejdsmiljøet
Partikler fra flymotorer ligner dieselpartikler
Tegn på sundhedsskadelige effekter efter 3 gange 6 timers ophold i togvogne trukket af dieseltog
Kunstig lunge kan forudsige imprægneringsprodukters akutte giftighed
Brug af røgdykkerudstyr beskytter effektivt mod indånding af partikler under brandslukning
Nano-terminologi: Nanomaterialer og Nano-objekter
Indånding af nanopartikler kan muligvis påvirke graviditet og foster
Indånding af små partikler øger risiko for hjertekarsygdom mere end større partikler
Nanopartikler støver men ændrer ikke slibestøvet fra maling, lak og spartelmasse
Stoffer i miljøet og allergiske luftvejslidelser hos mennesker
Skadeligt for lungerne at indånde små kulpartikler
Temamøde om forebyggelse af støv og partikler i arbejdsmiljøet
Temamøde om udvikling af OECD-vejledninger og -standarder for kemiske stoffer og partikler
Webinar om måling af udsættelse for luftbårne partikler i arbejdsmiljøet
Temamøde om sprayprodukter, kemiske stoffer og astma i rengøringsbranchen
Der findes pt. ingen webinarer eller podcasts for dette tema.
- Medarbejdere bliver stadig syge af at blive udsat for støv, røg og partikler på arbejdet. Vi har en vigtig opgave med at bidrage med viden om, hvilke sygdomme det kan forårsage. Viden om de biologiske mekanismer er nødvendig for effektivt at kunne forebygge sygdom. Ligeså vigtig er vores opgave med at pege på mulige løsninger, som kan mindske udsættelsen for støv, røg og partikler på arbejdet.