Spring over hovedmenu
Kvinde der sidder ved en symaskine og syr tøj

Fremtidens tøj: Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 15-08-2024

Forskere fra NFA er med til at udvikle en ny metode, der skal bidrage til at mindske affaldet af blandt andet mikroplast og kemi samt reducere udledningen af drivhusgasser hos en af verdens største klimasyndere, nemlig tøjindustrien.

I Danmark køber vi omkring 75.000 tons tøj hvert eneste år, og det sætter tydelige spor i klimaregnskabet. Ifølge Europa-Parlamentet står tøjindustrien for ti procent af klodens samlede CO2-udledning og står bag store affaldsmængder i form af mikroplast, kemi og tekstiler. Derfor er der efterspørgsel efter nye bæredygtige løsninger til at producere tøj.

Med projektet BioFibreLoop skal forskere fra blandt andre Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) være med til at finde en løsning på disse udfordringer. Ved blandt andet at erstatte langsomt nedbrydelig plast og farlige kemikalier vil projektgruppen skabe tekstil af bionedbrydelige og genanvendelige materialer. Forskerne forventer, at metoden vil reducere udledningen af drivhusgasser med 3-7 tons per tons produceret tekstil.

-        - I projektet erstatter vi tekstiler af traditionelle plastmaterialer såsom polyester med materialer af plantefibre og bionedbrydelig plast. Desuden vil vi gennem laserteknologi lave fysiske nano- og mikrostrukturer i tekstilerne, der er inspireret af naturlige biologiske teknologier. Laserteknologien skal bruges til at opnå anti-bakterielle, selvrensende, vand- og olieafvisende egenskaber i tekstilet, siger Keld Alstrup Jensen, professor på NFA.

Udover at gavne kloden vil gruppen bag BioFibreLoop også bidrage til et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø på tekstilfabrikker. Når man tager de farlige kemikalier ud af tøjproduktionen, fjerner man også risikoen for, at farlige kemikalier påvirker medarbejdernes helbred. Der er dog fortsat risici forbundet med udsættelse for støv og fibre, der skal undersøges og håndteres for de nye materialer.

Europæisk samarbejde kan hjælpe udfordret industri

Projektet er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation og involverer 13 partnerorganisationer fra ni europæiske lande. BioFibreLoop-metoden forventes at kunne fjerne farlige kemikalier, medføre 50-90 procent genanvendelse af tekstilerne og reducere udledningen af drivhusgasser med 20 procent i forhold til de metoder, der anvendes i dag.

Prognosen er altså et lyspunkt for en industri, der er globalt udfordret både i forhold til arbejdsmiljø og klimabelastning.

-         - Vores mål og ambition er at finde nye metoder til at fremstille tekstil, som vil imødekomme de udfordringer, tøjindustrien står over for. Derfor fokuserer vi på at minimere miljøpåvirkningen og samtidig skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for medarbejderne, siger Ana Sofia Fonseca, seniorforsker på NFA.

NFA's opgave er at lede sikkerheds- og bæredygtighedsanalysen i projektet, herunder adressere potentielle risici for arbejdstagere og forbrugere med særlig vægt på medarbejdernes sikkerhed. En gennemgang af den videnskabelige litteratur i Journal of Occupational Health viser, at udledning af støv og kemiske dampe stadig er årsag til, at tekstilarbejdere udvikler sygdomme og helbredsmæssige mén.

Kigger man tøjindustriens klimaaftryk efter i sømmene, ser det ikke bedre ud. Ifølge Europa-Parlamentet er tøjindustrien ansvarlig for mere CO2-udledning end internationale flyvninger og søfart tilsammen. Derudover står tekstilproduktion for 20 procent af den globale vandforurening – blandt andet pga. farvning af tøj.

Bæredygtigt tøj til at arbejde, træne og være udendørs i

Indledningsvist vil gruppen bag BioFibreLoop udvikle tekstil til arbejdstøj, træningstøj og friluftstøj. Tekstilet skal være lavet af 50 til 90 procent genanvendelige og/eller biologisk nedbrydelige materialer. Samtidig kan forbrugerne se frem til, at tekstilet er både vand- og olieafvisende, selvrensende og anti-bakterielt uden brug af farlige kemikalier som for eksempel PFAS.

Samarbejdet om udviklingen af BioFibreLoop løber frem til 2027, hvor partnerorganisationerne forventer at kunne levere patenterede teknikker til at lave det bionedbrydelige tekstil.

Om projektet

BioFibreLoop er et samarbejde mellem 13 partnere fra ni europæiske lande, herunder syv forskningsenheder, fem industriaktører og et konsulent- og rådgivningsfirma.

Projektet startede officielt i juni 2024. Projektets tovholder og koordinerende organisation er Det Tyske Institut for Forskning i Tekstil og Fibre (DIFT) i Denkendorf. Teknologierne bag BioFibreLoop og genanvendelsen af bio-baserede materialer bliver udviklet i tre pilotprojekter i hhv. Østrig, Tyskland og Tjekkiet.

BioFibreLoop-projektet er støttet af Horisont Europa, der er EU’s rammeprogram for forskning og innovation.

Om BioFibreLoop

Med BioFibreLoop vil forskerne udvikle fremtidens bæredygtige tekstil ved at:

  • skabe et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø på tekstilfabrikker ved at fjerne farlige kemikalier, som kan føre til sygdomme blandt medarbejdere.
  • anvende tæt på 100 procent bionedbrydelige eller genanvendelige materialer til at fremstille tekstil.
  • reducere udledning af drivhusgasser med 20 procent i forhold til den tilsvarende produktion med nuværende teknologi.