Spring over hovedmenu

Mindre fravær: Følelse af pligt eller bekymring?

Nogle af de interviewede lederne var overraskede over, hvor få sygemeldinger der havde været blandt de medarbejdere, der mødte ind under coronakrisen. En leder fortalte, at både hun selv og lederkolleger oplevede, at det var meget vigtigt for medarbejderne at komme på arbejde under krisen:

”Og det må jeg sige, det er noget af det, som har overrasket mig allermest, at den her trussel reelt set har gjort, at folk nærmest ikke har ”turdet” være syge. Det er min sjove måde at sige det på, ikke - men at der simpelthen har været så lidt sygdom blandt medarbejderne. Men det kan jeg jo høre rundt om, at der er rigtig mange af mine leder-kollegaer, der oplever det. At det her har måske været så skarp en trussel, at folk simpelthen har tænkt, det er bare vigtigt at komme på arbejde”. Leder

En anden leder beskrev, at det så ud til, at folk gjorde sig ekstra umage, og at det blandt andet kunne handle om, at de var bange for at miste deres job under krisen, hvor det kunne være sværere at finde et nyt:

”Det er der jo altid lidt i krisetider, man er lidt mere…men der er ikke så mange, der brokker sig over et eller andet banalt, og der er også færre, der er syge. Altså ud over dem der selvfølgelig er ramt af corona. Men der er ikke mandags- og fredagssyge. Man lægger sig lidt mere i selen, når der er de her tider. Så det er helt tydeligt. Altså det er helt tydeligt, bare på vores sygdomsstatistik. Det er det. Folk er jo nervøse for at miste deres job, de ved godt, de kan ikke lige, som de kunne for et halvt år siden, gå hen på et gadehjørne og finde et andet job, det kan de ikke i dag.” Leder

Nogle af de interviewede pegede således på, at der i begyndelsen af coronakrisen syntes at være opstået en ændret praksis for fraværs- og sygemelding.


 

Læs hvad andre medarbejdere har lært - og brug redskaberne til at skabe læring på din arbejdsplads.

Brug redskabet ”Hold fast!” til at gå i dybden med din egen læring fra arbejdslivet.

Brug redskaberne ”Fra Learning til Doing” og ”I læringens fodspor” til sammen på arbejdspladsen at trække læring ud fra coronakrisen, så I kan skabe endnu bedre trivsel og opgaveløsning.

Find redskaberne her:

Hold fast
Fra Learning til Doing
I læringens fodspor

Analysen tager afsæt i interview med 29 ledere, som havde erfaringer med at møde ind på arbejdet under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Få mere viden om projektet her


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)", hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.