Spring over hovedmenu

At sige fra og sætte grænser i sit arbejdsliv

Nogle medarbejdere fortalte, at deres arbejdsplads omstrukturerede deres arbejdsprocesser og ændrede i fordelingen af arbejdsopgaver under coronakrisen. Som en konsekvens af dette fik de nye opgaver eller oplevede, at de skulle arbejde i flere timer. De kom derfor i en situation, hvor de skulle tage aktivt stilling til, om de kunne eller ville udføre de nye arbejdsopgaver eller arbejde flere timer:

”Jeg tror, at jeg vil være bedre til at mærke efter, om det føles godt for mig, og hvis det ikke gør det, så ikke være nervøs for "nu mister jeg nok mit arbejde, fordi jeg har en anden holdning end ledelsen”, men bare sige, ”jamen jeg har ikke lyst til at arbejde så meget" eller "den her opgave kan jeg ikke passe ind i min portefølje, så skal I fjerne noget andet". Medarbejder

For nogle medarbejdere betød det, at de blev bedre til at mærke efter, hvor meget arbejde de kunne og ville påtage sig, og de oplevede, at de blev bedre til at sætte grænser over for deres leder både i forhold til opgaver og timetal:

”Nogle ting har jeg lært. At jeg skal være lidt mere standhaftig i mine sager omkring det. Og så ikke gå på kompromis med tingene (..) Og jeg skal være bedre til at sige fra.” Medarbejder

Det resulterede for nogle medarbejdere i en forstærket selvtillid, som de fortalte byggede på positive erfaringer med at sætte grænser og være mindre kompromissøgende. De ønskede at fastholde denne tilgang, hvor de blev bedre til at sige fra og stå fast.


 

Læs hvad andre medarbejdere har lært - og brug redskaberne til at skabe læring på din arbejdsplads.

Brug redskabet ”Hold fast!” til at gå i dybden med din egen læring fra arbejdslivet.

Brug redskaberne ”Fra Learning til Doing” og ”I læringens fodspor” til sammen på arbejdspladsen at trække læring ud fra coronakrisen, så I kan skabe endnu bedre trivsel og opgaveløsning.

Find redskaberne her:

Hold fast
Fra Learning til Doing
I læringens fodspor

Analysen tager afsæt i interview med 23 medarbejdere, som havde erfaringer med at møde ind på arbejdet under coronakrisen. Interviewene er en del af forskningsprojektet MESA – Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen.

Interviewpersonerne blev spurgt til deres trivsel og opgaveløsning under coronakrisen og blev desuden spurgt til deres læring, håb og erkendelser under krisen i forhold til eget liv, arbejdsliv og samfundet generelt.

Interviewene er gennemført i perioden fra d. 22 april 2020 til d. 4 juni 2020.

Om projektetFå mere viden om projektet her


 

coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet <”Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen (MESA)"/strong>, hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen.
Læs mere om projektet

Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i et samarbejde med Aalborg Universitet.