Spring over hovedmenu
Forskere fra NFA skal gøre det mere sikkert at gå på nattevagt

Fra forskning til arbejdsplads: Det skal være mere sikkert at gå på arbejde om natten

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 06-09-2024

NFA’s anbefalinger om nattevagter blev i 2023 en del af overenskomsterne på Industriens område. Ny bevilling skal sikre, at forskernes anbefalinger bliver taget bedst muligt i brug på arbejdspladserne.

God planlægning af arbejdstiden kan mindske risikoen for både sygdom og ulykker, når man går på arbejde i nattetimerne.

Det viser tidligere forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Forskere fra NFA har på den baggrund lavet en række konkrete anbefalinger, som kan gøre det sundere og mere sikkert at gå på nattevagt.

Disse anbefalinger bar Dansk Industri og CO-Industri i 2023 ind i overenskomsterne på Industriens område, og efterfølgende er de blevet skrevet ind i størstedelen af de øvrige overenskomster på det private område.

Men hvordan bliver anbefalingerne udbredt til de mange arbejdspladser, og hvordan håndterer arbejdspladserne anbefalingerne bedst muligt?

Det spørgsmål skal forskere fra NFA nu dykke ned i takket være en bevilling fra Industriens Uddannelses- og Samarbejdsfond, der er etableret af Dansk Industri og CO-Industri.

- Vi er glade for denne mulighed for at være med til at sikre, at vores forskning kan gøre en forskel ude på arbejdspladserne. Med bevillingen kommer vi til at undersøge, hvilke udfordringer arbejdspladserne har i praksis, når de skal implementere anbefalingerne fra overenskomsten om tilrettelæggelse af arbejdstiden, og hvad man kan gøre for at gøre det nemmere. Desuden vil vi samle op på alle de gode erfaringer, arbejdspladser har gjort sig, når de skal omsætte anbefalinger om tilrettelæggelse af arbejdstid til praksis, så disse erfaringer kan blive spredt på hele området, siger Ann Dyreborg Larsen, der er seniorforsker på NFA og projektleder på projektet.

Projektet kommer til at køre fra 2024 til 2026.

Her er NFA’s anbefalinger til at mindske risici ved natarbejde

  • Højst 3 nattevagter i træk.
  • Mindst 11 timer mellem to vagter.
  • Højst 9 timers varighed pr. vagt.

Ligeledes anbefales det, at:

  • Gravide normalt arbejder maksimalt 1 nattevagt om ugen for at mindske risiko for abort og andre graviditetskomplikationer.

Læs mere her