

Ny forskning undersøger: Hvad er nedslidning?
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 15-04-2025
En ny undersøgelse ser på begrebet nedslidning og de faktorer, der påvirker seniorers oplevelse af nedslidning.
En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at arbejdsforhold og helbred har størst betydning for, om seniorer føler sig nedslidte. Undersøgelsen bygger på spørgeskemadata fra over 13.000 beskæftigede personer over 50 år og giver en forskningsbaseret forståelse af begrebet nedslidning.
Samlet set viser forskningen, at oplevelsen af nedslidning i høj grad er knyttet til en kombination af arbejds- og helbredsmæssige forhold snarere end demografiske eller livsstilsfaktorer.
Målet med analysen er at skabe en bedre forståelse af fysisk og psykisk nedslidning og give et mere nuanceret billede af de faktorer, der hænger sammen med oplevelsen af nedslidning.
Forskerne har set på en række faktorer, der har betydning for, om man føler sig nedslidt. Det omfatter blandt andet vurderingen af ens stresspåvirkning, energiniveau samt fysisk og psykisk anstrengelse i arbejdet.
Undersøgelsen analyserer ikke årsager til nedslidning, herunder om stress og smerter er forårsaget af arbejdet eller er opstået af andre årsager. For vurderingen af stress er der både spurgt ind til det generelle stressniveau, og i hvilken grad de adspurgte oplever, at stress har begrænset dem i deres arbejde.
Om studiet
Rapporten bruger en empirisk tilgang til at analysere oplevelsen af fysisk og psykisk nedslidning blandt beskæftigede seniorer i Danmark. Rapportens data stammer fra den tredje runde af SeniorArbejdsLivs repræsentative undersøgelse fra 2022. Rapporten giver detaljeret indsigt i forståelsen af, hvilke arbejdsmæssige, helbredsmæssige, demografiske og livsstilsmæssige faktorer der knytter sig til oplevelsen af fysisk og psykisk nedslidning. I alt har 14.674 beskæftigede over 50 år deltaget i denne runde af undersøgelsen, hvoraf henholdsvis 13.227 og 13.179 har besvaret spørgsmålene om hhv. fysisk og psykisk nedslidning. Gennemsnitsalderen for de beskæftigede seniorer, der danner basis for tallene i denne rapport, er 57,6 år. Undersøgelsen er repræsentativ for beskæftigede seniorer på arbejdsmarkedet.
Sådan gjorde forskerne
Forskerne brugte både simple korrelationsanalyser og mere avancerede statistiske metoder til at identificere de faktorer, der har størst betydning for følelsen af nedslidning.
I rapporten analyseres begrebet nedslidning ud fra spørgsmål om følelsen af fysisk og psykisk nedslidning sammenholdt med andre og mere kendte begreber blandt beskæftigede +50-årige, der deltog i 3. runde (2022) af SeniorArbejdsLiv. Forskerne har brugt en datadreven tilgang til at sammenholde følelsen af nedslidning med mere kendte begreber såsom arbejdsevne, smerte og stress.
Begrebet stress er i undersøgelsen defineret ud fra to metoder, som hhv. drejer sig om de adspurgtes egen vurdering af, om stress har begrænset dem i deres arbejde inden for de seneste tre måneder og deres vurdering af deres eget generelle stressniveau baseret på 10 spørgsmål (Perceived Stress Scale, PSS).
Ekstern finansiering
SeniorArbejdsLiv-projektet er finansieret af Tryg Fonden.
Styrker og svagheder ved studiet
Det er en styrke, at undersøgelsen er stor og repræsentativ, samt at den bygger på et omfattende datamateriale.
Det skal bemærkes, at undersøgelsen ikke analyserer årsager til nedslidning, herunder om stress og smerter er forårsaget af arbejdet eller er opstået af andre årsager.
Resultaterne er baseret på tværsnitsdata. Der kan derfor ikke siges noget om kausaliteten i de sammenhænge, der findes, altså om for eksempel det er stress, der på et senere tidspunkt fører til følelsen af psykisk nedslidning, eller om det er følelsen af psykisk nedslidning, der på et senere tidspunkt fører til stress. Det var heller ikke formålet med analyserne. Formålet var at opnå indsigt i, hvad der ligger bag, når seniorer siger, at de føler sig nedslidte. Resultaterne peger dog på, at indsatser for at reducere følelsen af nedslidning bør fokusere på at tilpasse arbejdets fysiske og psykiske krav, håndtere smerter og stress, samt forbedre generel vitalitet og mentalt helbred.
Kilde
Lars Louis Andersen, Annette Meng, Karina Glies Vincents Seeberg,
Ole Henning Sørensen og Emil Sundstrup
Forståelse af begreberne fysisk og psykisk nedslidning i et arbejdstagerperspektiv