Spring over hovedmenu
Nyt projekt om førstehjælp

Nyt projekt: Førstehjælp kan måske forebygge arbejdsulykker

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 03-01-2025

Førstehjælpsundervisning kan have potentiale til ikke alene at håndtere, men også forebygge og reducere arbejdsulykker. I et nyt projekt skal forskere fra NFA og organisationen Dansk Førstehjælpsråd udvikle og afprøve nye kurser.

Kan førstehjælp forebygge arbejdsulykker?

Det skal Dansk Førstehjælpsråd og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) afprøve i et projektsamarbejde over de næste to år.

Tesen bag projektet er, at førstehjælp både giver mulighed for, at man som kollega kan yde hurtig hjælp til den, der er kommet til skade på arbejdspladsen – men også, at man kan få et kvalificeret blik på de risici, der er, så man kan lære af ulykkerne og blive klogere på at forebygge dem.

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at der i 2023 blev anmeldt 49.049 arbejdsulykker. Mange personer bliver sygemeldte i længere tid som følge af ulykkerne, og derfor er der brug for at tænke nyt i forebyggelsen. Nogle af de hyppigste arbejdsskader er hovedskader, knoglebrud og forstuvninger og større sår.

- Vi glæder os til at arbejde med førstehjælp som forebyggelse. Vi ved fra førstehjælpsundervisningen, at det at have fokus på at skulle håndtere en ulykke betyder, at man også gør sig nogle tanker om at undgå, at den opstår. Derfor tror vi på, at der ligger et uopdyrket potentiale i førstehjælpen i forhold til at forebygge arbejdsulykker og derved reducere dem, siger Vibeke Rieneck, som er sekretariatsleder i Dansk Førstehjælpsråd.

Konceptet afprøves i tre brancher

Projektet vil udvikle et koncept for førstehjælp som en forebyggende indsats og afprøve, om det giver kompetencer og motivation til at forebygge arbejdsulykker – plus mere sikkerhed og tryghed på arbejdspladsen. Projektet vil fokusere på landbrug, metal- og trævareindustrien, som er tre brancher, hvor niveauet af arbejdsskader ligger højt. Konceptet vil konkret tage udgangspunkt i de ulykker, som oftest anmeldes, ved at tilrettelægge særlige førstehjælpskurser, hvor medarbejderne lærer både at give førstehjælp ved disse ulykker og ikke mindst forebygge dem.  

- Det er oplagt at integrere førstehjælp i arbejdet med at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og vi ser stort potentiale i at få målrettet førstehjælpsunder-visningen mod de specifikke ulykker, som præger de typer arbejdspladser, som indgår i projektet. Vi tror, det vil styrke ulykkesforebyggelsen, og vi ser frem til at følge og evaluere indsatsen, siger seniorforsker Sisse Grøn, som medvirker fra NFA sammen med forsker Iben Louise Karlsen.

Førstehjælpskonceptet bliver afprøvet på i alt ni arbejdspladser fra de tre brancher, hvor det skal indgå som et led i arbejdsmiljøarbejdet. Hvis konceptet virker efter hensigten, vil det efter projektperioden være gratis til rådighed for alle arbejdspladser, der ønsker at arbejde mere med forebyggelse af arbejdsulykker.

Projektet er støttet af foreningen Østifterne.