Idékatalog: Sundere arbejdsdage i ældreplejen med bedre planlægning
Et idékatalog fra NFA giver inspiration til, hvordan arbejdet i ældreplejen kan planlægges på en måde, der både skåner medarbejderne og fremmer deres sundhed. Ved at skabe en bedre balance mellem fysisk hvile, variation og bevægelse kan små ændringer i arbejdsdagen gøre en stor forskel for de ansattes helbred.
Medarbejdere i ældreplejen oplever ofte fysiske smerter og dårligere helbred end gennemsnittet, hvilket ofte fører til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Men ifølge forskere fra NFA kan justeringer i tilrettelæggelsen af arbejdsopgaverne forbedre dette.
"Guldlok-princippet" – den rette balance
Idékataloget bygger på "Guldlok-princippet," som handler om at finde en balanceret fordeling af fysisk aktivitet i løbet af arbejdsdagen. Arbejdet bør hverken være for krævende eller for stillesiddende – men lige tilpas.
Sundhedsfremmende kerneopgaver
Kataloget indeholder idéer til, hvordan kerneopgaverne i ældreplejen kan tilrettelægges, så de fremmer medarbejdernes sundhed, fx:
- Bevægelse gennem aktiviteter som erindringsdans eller cykelture i rickshaw med borgerne.
- Fysisk hvile ved at sidde ned under sociale aktiviteter som bankospil eller måltider med borgerne.
Variation opnås ved at skifte mellem perioder med bevægelse og hvile, så medarbejderne får en balanceret arbejdsdag. For dem, der går meget, kan siddende aktiviteter være gavnlige, mens øget bevægelse som at gå eller cykle kan være en fordel for dem, der sidder meget.
Del af et større projekt
Idékataloget er en del af et større projekt, hvor NFA har undersøgt "Guldlok-princippet" i flere forskellige sektorer, herunder blandt pædagoger og i industrien.
Læs mere om Guldlok-princippet på nfa.dk/Goldilockswork.
Kontakt