Brug af hjælpemidler kan forebygge rygskader
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 19-03-2014
Sundhedsmedarbejdere, der dagligt forflytter patienter, har markant større risiko for at få rygskader i forbindelse med arbejdet end deres kolleger, der ikke forflytter patienter dagligt. Konsekvent brug af hjælpemidler i arbejdet kan reducere risikoen med op til 40 procent, viser en ny undersøgelse.
Arbejdsskader i muskler og led opstår særligt, når sundhedsmedarbejdere skal håndtere patienterne rent fysisk. En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at daglige forflytninger af patienter i ældreplejen giver øget risiko for rygskader blandt kvindelige danske sundhedsmedarbejdere. Konsekvent brug af hjælpemidler begrænser derimod risikoen.
Rygskader er dyre for medarbejdere og samfundet
Arbejdsskaderne går oftest ud over ryggen. Prisen for skaderne er høj for både samfundet, arbejdspladsen og den enkelte medarbejder, blandt andet som følge af kortere eller længere sygefravær. Det viser flere tidligere undersøgelser i både Danmark og udlandet.
Formålet med undersøgelsen var, at:
- undersøge risikoen for, at sundhedspersonale pådrager sig en rygskade i forbindelse med patienthåndteringer.
- finde ud af, om brug af hjælpemidler til forflytninger er forbundet med færre rygskader.
Forskerne har spurgt til omfanget af rygskader på medarbejdere, der havde hhv.:
- Mindre end 1 forflytning pr. dag
- 1-2 forflytninger pr. dag
- 3-10 forflytninger pr. dag
- Flere end 10 forflytninger pr. dag
Blot 1-2 forflytninger dagligt øger risikoen med 66 procent
Når forskerne justerede tallene for livsstilsrisici som BMI, rygning og fysisk aktivitet i fritiden, så risikobilledet sådan ud:
- 1- eller flere forflytninger om dagen gav medarbejdere 66 % større risiko for at pådrage sig en rygskade, end de medarbejdere, der udførte mindre end 1 forflytning pr. dag
Hjælpemidler nedsætter risikoen markant
Konsekvent brug af forskellige hjælpemidler til patienthåndtering havde en positiv effekt på risikoen for rygskader. De medarbejdere, der brugte forflytningshjælpemidler i hverdagen havde op til 40 % lavere risiko for rygskader.
Alder og indflydelse på opgaver gavner
Ældre medarbejdere med større indflydelse på arbejdsopgaverne havde en lidt lavere risiko for rygskader end deres yngre kolleger. Det kan muligvis skyldes, at de ældre medarbejdere har mere erfaring med at planlægge deres arbejde og gennem erfaringen har opnået bedre teknikker og færdigheder til at håndtere patientforflytningerne.
Projektet bag resultaterne
Resultaterne stammer fra projektet ’Arbejde i ældreplejen’.