Udsættelse for kulstofnanorør i fostertilstanden undertrykker muligvis produktionen af antistoffer

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 29. jun 2020 - Foto: Søren Svendsen

Udsættelse for kulstofnanorør i fosterstadiet påvirker muligvis immunsystemet hos mus. Resultaterne fra en ny undersøgelse fra NFA tyder nemlig på, at påvirkningen undertrykker ungernes immunsystem.

Flere studier har vist, at udsættelse for partikler påvirker immunsystemet hos voksne mus – nye undersøgeler viser, at det måske også gælder, hvis påvirkningen sker i fosterstadiet.

Kulstofnanorør er en type partikler i nanostørrelse, som bliver produceret og anvendt i industrien på grund af deres særlige egenskaber. Nanorørene har såkaldte immunmodulerende egenskaber, og de kan dermed påvirke immunforsvaret. Forskere fra NFA har undersøgt, om kulstofnanorør kan påvirke afkommets immunsystem, hvis hunmus bliver udsat for nanorør, mens de er drægtige.

Hunmus blev udsat for kulstofnanorør dagen før, de blev drægtige. Da ungerne blev ældre, undersøgte forskerne deres tolerance og allergiske respons, ved at udsætte musene for ovalbumin, der er et protein fra æg, som kan give allergi.

Påvirker immunsystemet

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at immunsystemet hos unger fra hunmus, som havde været udsat for kulstofnanorør, mens de var drægtige, var påvirket. Ungernes produktion af antistoffer var undertrykt.

- Det er første gang en undersøgelse viser, at der er en sammenhæng mellem ’morens’ udsættelse for kulstofnanorør og en undertrykkelse af afkommets immunsystem, fortæller seniorforsker Karin Sørig Hougaard på NFA., og fortsætter ’Vi gentog studiet flere gange, og så det samme hver gang, så resultaterne er meget robuste’.

Forskerne forventede, at kulstofrørene ville øge risikoen for, at afkommet fik allergi – i stedet så de det modsatte. Seniorforsker Karin Sørig Hougaard efterlyser flere undersøgelser af de effekter på immunsystemet, som de har påvist i denne undersøgelse, og af andre immunreaktioner, fx om der kunne opstå nedsat reaktioner på vacciner og infektioner.

Læs den videnskabelige artikel

Hansen JS, Rosengren TS, Johansson HKL, Barfod KK, Larsen ST, Sørli JB, da Silva E, Vogel U, Hougaard KS. Pre-conceptional Exposure to Multiwalled Carbon Nanotubes Suppresses Antibody Production in Mouse Offspring. Nanotoxicology, 2020;14(5):711-724. doi: 10.1080/17435390.2020.1755468.

Læs temanyhedsbrev

Læs eventuelt NFA's temanyhedsbrev om arbejdsmiljø og reproduktion, som blev udsendt 29. juni 2020.

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Karin Sørig Hougaard, NFA


NFA logo

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø. | T: 39 16 52 00 | F: 39 16 52 01 | M: nfa@nfa.dk | CVR: 15 41 37 00