forkølelse - 5 gode råd

Forkølet på arbejde: Derfor smitter du dine kolleger

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 6. jan 2023

Bedre ventilation og udluftning er løsningen, hvis vi vil mindske risikoen for at fange en forkølelse på arbejdspladsen. Det viser ny forskning fra Roskilde Universitet og NFA.

5 gode råd til at forebygge forkølelse:

  1. Luft godt ud - Er I flere samlet i et rum i længere tid, så skab gennemtræk én gang hver time
  2. Tjek luftfugtigheden. Luften må helst ikke være for tør og bør ligge mellem 40-60 procent relativ luftfugtighed
  3. Undgå om muligt at være mange sammen i længere tid i dårligt ventilerede lokaler
  4. Lav en fælles politik for, hvad man gør, når nogen har symptomer på forkølelse eller influenza
  5. Vask hænder og sprit af – både på håndtag og overflader.

Der er smitte i luften! Ofte er hænder og overflader blevet stemplet som de helt store syndere, når det kommer til at sprede forkølelser ud over arbejdspladsen. Ny forskning fra NFA og Roskilde Universitet peger dog på, at der er størst risiko for at blive smittet via luften.

Smitten kommer især fra de små dråber, aerosoler, som en syg person sender ud i et lokale fx ved at tale, nyse eller endda ved at trække vejret.

- Dråberne kan blive hængende i luften i lang tid og spredes over større afstande. De bliver flere, hvis der er flere syge samlet, eller hvis udluftningen er dårlig.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på indeklimaet, fortæller seniorforsker på NFA Lars Andrup, der er medforfatter på studiet.

Mest evidens for luften som smittevej

Ved at gennemgå den eksisterende litteratur omkring spredning af forkølelsesvirus kunne forskerne konkludere, at mest forskning peger på luften som den mest almindelige smittevej.

Og det er brugbar viden. Forkølelsesvirus (rhinovirus) er nemlig blandt de væsentligste årsager til kortere sygefravær fra skole og arbejde.

Derfor kan det være en god ide at tage nogle ekstra forholdsregler for at sikre det gode indeklima på arbejdspladsen.

- Forkølelse forebygges bedst ved at forbedre luftkvaliteten. Hvis vi virkelig vil reducere smittespredning effektivt, skal vi kigge på ventilation og udluftning rundt på arbejdspladserne, siger Lars Andrup.

Læs den videnskabelige artikel

Transmission route of rhinovirus - the causative agent for common cold. A systematic review

Yderligere oplysninger


NFA logo

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø. | T: 39 16 52 00 | F: 39 16 52 01 | M: nfa@nfa.dk | CVR: 15 41 37 00