Støv på arbejdspladsen: Er robotter vejen til sundere luft?
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 25-03-2024
NFA tester, om robotskærere kan bidrage til at mindske farligt støv på arbejdspladsen.
Det hvirvler op med støv, når rundsaven rammer gipspladen på byggepladsen. Og på trods af masker og udluftning kan bittesmå partikler stadig finde vej ned i lungerne på de medarbejdere, der er i gang med deres arbejde.
Og støv kan være farligt. Faktisk kan det øge risikoen for bl.a. kræft og KOL, når man udsættes for det i længere tid.
Et nyt forsøg på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er nu i gang med at undersøge, om en robotskærer med udsug kan mindske mængden af støv, medarbejdere udsættes for, når de fx skærer gipsplader eller andet byggemateriale på arbejdspladsen.
- Vi laver forsøgene i et kammer i NFA’s kælder. Her kan vi afprøve, om det giver mindre støv at skære med robotskæreren, end når man skærer manuelt med knive og rundsave, fortæller professor ved NFA Keld Alstrup Jensen, der står bag forsøget.
Skal testes på arbejdsplads
I første omgang skal forsøget bruges til at beregne bl.a. støvudviklingen for de forskellige materialer og processer i et kontrolleret miljø.
Senere kommer forskerne til at besøge en arbejdsplads for at undersøge, hvordan robotskæreren virker i det virkelige arbejdsliv.
- Når vi har fundet ud af, hvilke værktøjer der fungerer bedst i forhold til at kontrollere støvudviklingen, så kan vi også give anbefalinger om, hvilke metoder der er bedst at bruge på danske arbejdspladser. På den måde håber vi på at kunne være med til at mindske støvproblemerne, fortæller Keld Alstrup Jensen.
Se video med Keld Alstrup Jensen og robotskæreren her.
Kontakt
Hvordan mindsker man støv på arbejdspladsen?
Med forsøget undersøger forskerne, om øget automatisering kan beskytte medarbejdere mod farligt støv.
Arbejdspladser kan dog allerede komme et godt stykke med at forebygge gennem tre gode råd:
- Luft ud
- Gør rent på overflader
- Brug værnemidler