Natarbejde, søvn og helbred
Skiftearbejde udenfor almindelig arbejdstid mellem 8 og 16, kan have stor betydning for medarbejderne. Det gælder dog især for natarbejdere. Spørgsmålet er, hvordan vi sikrer, at natarbejdet ikke går ud over helbredet.
Hent powerpoint-præsentationen
Hvad er natarbejde?
Natarbejde kan defineres som at have mindst tre timers arbejde i perioden mellem midnat og klokken 5:00 om morgenen. I forskningen anvendes dog mange definitioner, og der skelnes i denne præsentation ikke mellem, om natarbejdet er tilrettelagt som fast natarbejde, eller som en del af et skiftearbejde med fx skiftende arbejdstider i både dag- og nattetimerne. Det skyldes, at man formoder, at de helbredsmæssige konsekvenser af fast og skiftende natarbejde er nogenlunde ens.
Forskningen om natarbejde – hvad viser den?
Sygeplejerske, læge eller politibetjent. Mange jobs medfører, at vi må arbejde udenfor almindelig arbejdstid om eftermiddagen, om aftenen eller om natten. Mange af de mennesker, som arbejder om natten oplever, at de sover for lidt, har mave-og tarmbesvær, at deres humør forandrer sig, at de er trætte, irritable og nedtrykte, laver flere fejl og har større risiko for ulykker samt sociale problemer.
Natarbejdere har også forøget risiko for at få sygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes. Desuden er det sandsynliggjort, at skifteholdsarbejdere, som i årevis får forstyrret døgnrytmen, har en større risiko for brystkræft end andre.
Der er flere mekanismer, der understøtter, at natarbejde fører til sygdom. Overordnet set drejer det sig om forstyrrelser af døgnrytmen, uhensigtsmæssig adfærd og stress.
Forskerne diskuterer dog stadig om, det er natarbejdet, som er den egentlige årsag til de sygdomme, som ses hos natarbejdere, eller om det kan skyldes andre forhold. Forskerne undersøger også, hvordan natarbejde kan tilrettelægges bedst muligt, så man minimerer den eventuelle øgede risiko for sygdom.
Skiftearbejdere er glade for indflydelse på deres arbejdstid
I et større interventionsstudie på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som blev kaldt ’Prioriteret arbejdstid’ undersøgte forskerne, hvilke konsekvenser det havde for medarbejdere med skiftearbejde, at der blev indført et computerprogram på arbejdspladsen, hvor de løbende kunne angive deres ønsker til arbejdstider.
Resultaterne viste, at medarbejderne oplevede, at de fik større indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden, mindre behov for restitution, bedre søvn og bedre balance mellem arbejde og familieliv. De fleste medarbejdere og ledere angav også i undersøgelsen, at de var glade for computerprogrammet, og at de oplevede flere positive effekter på deres helbred og trivsel. Men der er mange måder at lave prioriteret arbejdstid på, og effekterne afhænger af, hvad udgangspunktet er, hvordan prioriteret arbejdstid indføres og hvorfor.
Anbefalinger om natarbejde
Forskerne anbefaler at følge nedenstående råd for at mindske risikoen for sygdom ved natarbejde:
- formindsk forekomsten af natarbejde,
- roter de skiftende arbejdstider med uret,
- begræns antal af år med nattevagter,
- reducer antallet af nattevagter i træk,
- undlad at kvinder med (tidligere) brystkræft har natarbejde