Spring over hovedmenu

Ændrede arbejdsgange i væksthusgartnerier kan nedsætte koncentrationen af bioaerosoler i luften

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 17-01-2014

Luftbårne partikler i drivhuse kan skade helbredet

Gartneriarbejdere i væksthusgartnerier bliver udsat for bioaerosoler i arbejdsmiljøet. Indånder man for høje koncentrationer af disse bioaerosoler i arbejdsmiljøet, kan det medføre inflammation (betændelseslignende tilstande) i luftvejene, og der er risiko for, at man udvikler luftvejsallergi og/eller astma. Det er dokumenteret i tidligere undersøgelser.Ændrede arbejdsgange i drivhuset kan imidlertid nedsætte mængden af bioaerosoler i luften markant. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hvad er bioaerosoler?

Bioaerosoler er mikroorganismer og stoffer, som bliver frigivet til luften fra planter. De består blandt andet af:
svampe,
bakterier,
β-glucan, som er et stof fra svampe og pollen
endotoksiner, der er giftstoffer, som visse bakterier danner

Tre mål med undersøgelsen

Målene med undersøgelsen var, at:

  1. Udpege arbejdsopgaver, hvor medarbejderne har risiko for at indånde store mængder bioaerosoler
  2. Undersøge effekten af forskellige muligheder for at mindske frigivelse af bioaerosoler.
  3. Undersøge faktorer, som påvirker frigivelse af bioaerosoler til luften.

Tørre agurkeplanter er værst

Når drivhuset skal ryddes, er der to måder at gøre det på. Enten fjerner medarbejderne planterne umiddelbart efter høst, eller også lader de planterne tørre ud, så de ikke er så tunge at løfte. Forskerne målte derfor mængden af bioaerosoler i den luft, medarbejderne indåndede, når agurkeplanterne:

  • havde fået lov at tørre ud, inden de blev ryddet
  • blev fjernet umiddelbart efter sidste høst

Den højeste koncentration af bioaerosoler i luften forekom, når drivhuset skulle ryddes for gamle, udtørrede agurkeplanter. 

Hurtig rydning giver markant fald

Når agurkeplanterne blev fjernet umiddelbart efter sidste høst, gav det et markant fald i koncentrationen af bioaerosoler:

  • støv og svampesporer blev reduceret med 60-71 %
  • bakterier og endotoksiner, blev reduceret med 82-95 % sammenlignet med, når planterne havde fået lov at tørre ud.

Planternes alder har indflydelse

Forskerne målte også, hvor meget gartneriarbejderne blev udsat for over længere tid i forbindelse med pasning af tomatplanter, hvor medarbejderne plukkede tomater, nippede blade eller bandt planterne op. Mængden af svampesporer steg over tid i begyndelse af vækstsæsonen, mens støv og endotoksiner steg over tid senere på sæsonen. 

Efterårshøstede agurker frigav mere endotoksin og flere bakterier ved pakkebåndet, end agurker høstet tidligere på sæsonen.

Variationer ved pakkebåndet

De forskellige arbejdsopgaver ved pakkebåndet udsatte medarbejderne for meget forskellige niveauer af bioaerosoler. Forskerne fandt frem til, at det blot var én enkelt af flere forskellige arbejdsopgaver, der frigjorde en høj mængde af bioaerosol. Nemlig den, hvor agurkerne blev læsset af containeren op på pakkebåndet.

Ifølge seniorforsker, ph.d. Anne Mette Madsen er det muligt at sætte ind lokalt ved fx at etablere en udsugning ved den arbejdsproces, hvor bioaerosolerne blev frigivet.

Blade på gulvet gav høj eksponering for svampesporer

De blade, der løbende var smidt på jorden i drivhuset i forbindelse med den daglige pasning af planterne, udsatte medarbejderne for en højere koncentration af svampesporer. Forskerne undersøgte, hvilken forskel det havde, hvis bladene blev fjernet fra jorden. Testen viste et lidt lavere niveau af svampesporer, men det påvirkede ikke niveauet af støv, bakterier og endotoksiner. Selve arbejdet med at fjerne bladene fik derimod niveauet af både støv og endotoksiner til at stige.

Projektet er støttet af Arbejdsmiljøfonden.

Læs den videnskabelige artikel

Anne Mette Madsen, Kira Tendal, Margit W. Frederiksen: Attempts to reduce exposure to fungi, β-glucan, bacteria, endotoxin and dust in vegetable greenhouses and a packaging unit

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Anne Mette Madsen