Fysisk krævende job øger kvinders risiko for hjertesygdomme
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Anne-Mette Holm - 15-12-2015
En analyse af tal fra den Danske Sygeplejerskekohorte, viser større risiko for hjertesygdom blandt kvinder med høj fysisk aktivitet på jobbet, også blandt de der er meget fysisk aktive i fritiden.
Mænd, der har fysisk krævende arbejde og kun rører sig lidt eller moderat i fritiden, har større risiko for hjertesygdomme, viser forskningen. En ny undersøgelse viser nu, at det samme gøre sig gældende for kvinder, men ulig mændene gælder det også, selv om kvinderne er meget fysisk aktive i fritiden.
Undersøgelsen viser, at der er en betydelig sammenhæng mellem høj fysisk aktivitet på jobbet, det fysiske aktivitetsniveau i fritiden - og hjertesygdom. Den laveste risiko blev fundet blandt de kvinder, der havde moderat fysisk aktivitet på jobbet og var meget fysisk aktive i fritiden.
Høj fysisk aktivitet på jobbet øger risikoen
Kvinder, der havde høj fysisk aktivitet på jobbet, havde generelt en højere risiko for hjertesygdomme, uanset hvor fysisk aktive de var i fritiden. Risikoen var dog lavere for de kvinder, der var meget fysisk aktive i fritiden, end for de kvinder, der slet ikke var fysisk aktive i fritiden.
- En høj fysisk aktivitet i fritiden så ud til at sænke risikoen for de kvinder, der havde fysisk krævende job. Men aktivitetsniveauet i fritiden eliminerede ikke den generelt forøgede risiko for hjertesygdom for de kvinder, der havde et højt aktivitetsniveau på jobbet, siger en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d.-studerende Karen Allesøe fra Syddansk Universitet og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
Undersøgelsen er lavet på baggrund af tal fra Den Danske Sygeplejerskekohorte, og bygger på data fra i alt 12.093 kvindelige sygeplejersker mellem 45 og 64 år, der blev fulgt fra 1993 og 15 år frem. Ingen af kvinderne havde haft hjerteproblemer ved undersøgelsens start. I løbet af de 15 år blev 580 af kvinderne indlagt med hjertesygdomme.