Fysisk træning i arbejdstiden styrker relationer mellem kollegaer
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 04-09-2015
Fælles fysisk træning på arbejdspladsen kan medvirke til at styrke samarbejdsrelationer mellem kollegaer i et team, viser nye forskningsresultater.
Fysisk træning med kolleger på arbejdspladsen kan forbedre medarbejdernes fysiske helbred. Det ved man fra tidligere undersøgelser. Men nu viser en ny undersøgelse, at der også kan være en afsmittende effekt af den fysiske aktivitet på samarbejdsrelationerne på arbejdet og dermed på den sociale kapital.
Det er en gruppe forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lunds Universitet og Aalborg Universitet nået frem til, ved at undersøge 200 kvindelige hospitalsansatte på tre hospitaler i Danmark. Undersøgelsen foregik over ti uger på 18 forskellige afdelinger.
Den sociale kapital undersøgt via spørgeskema
I undersøgelsen blev de 200 kvindelige hospitalsansatte tilfældigt inddelt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe lavede fysisk aktivitet med kettlebells, bolde og træningselastikker med deres nærmeste kollegaer på afdelingen og i arbejdstiden, mens den anden gruppe til sammenligning lavede elastiktræning derhjemme i fritiden. For at undersøge effekten på den sociale kapital besvarede deltagerne desuden et spørgeskema om social kapital (se faktaboks og links nedenfor), både ved undersøgelsens start og efter ti ugers træning.
Effekt på samarbejdsrelationer kun ved træning på arbejdspladsen
Resultaterne viser, at fælles, fysisk aktivitet med de nærmeste kollegaer på arbejdspladsen medvirkede til at opbygge den sociale kapital i teamet. I dette studie betyder det, at den fælles, fysiske aktivitet forbedrede relationerne mellem kollegerne indenfor de enkelte arbejdsgrupper. Derimod var der ikke en sådan effekt af at træne derhjemme.
- Vores resultater viser, at man slår to fluer med et smæk og både forbedrer medarbejdernes fysiske helbred og opnår positive samarbejdsrelationer, når man afsætter tid til fælles træning for kollegaerne i arbejdstiden, siger professor Lars Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som er ansvarlig for undersøgelsen.
Hvad er social kapital i dette studie?
Social kapital på arbejdspladsen drejer sig om samarbejdsrelationer. Forskerne skelner imellem begreberne ’sammenbindende’ (mellem kollegaer indenfor samme arbejdsgruppe), ’brobyggende’ (mellem kollegaer fra forskellige arbejdsgrupper) og ’forbindende’ (mellem medarbejdere og ledere) social kapital på arbejdspladsen. Inden for ’forbindende’ social kapital skelnes desuden mellem social kapital i forhold til den nærmeste leder og til den samlede ledelse.
Læs den videnskabelige artikel bag undersøgelsen
Andersen LL, Poulsen OM, Sundstrup E, Brandt M, Jay K, Clausen T, Borg V, Persson R & Jakobsen M. Effect of physical exercise on workplace social capital: Cluster randomized controlled trial. Scandinavian Journal of Public Health, 1–9 (Accepted July 2015) DOI: 10.1177/1403494815598404.
Yderligere oplysninger
Professor Lars L. Andersen, NFA.
Læs mere om social kapital på arbejdspladsen
- Spørgeskema: Seniorforsker Vilhelm Borg og seniorforsker Thomas Clausen, begge fra NFA, har udviklet et nyt spørgeskema om social kapital i tre versioner.
- Rapport: Rapporten Udvikling af en ny metode til undersøgelse af social kapital på arbejdspladsen. Dokumentationsrapport bag spørgeskemaet.