Spring over hovedmenu

Slagteriarbejdere styrketræner sig til bedre arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Annemette Grant Larsen - 19-04-2017

Når slagteriarbejdere med kroniske smerter styrketræner med kollegerne, kommer de ikke kun i bedre fysisk form og får mindre ondt. Mere energi og et mere behageligt arbejdsmiljø er også nogle af gevinsterne. Det viser ny forskning.

10 minutter tre gange om ugen i styrketræningsrummet med elastikker, hamre og andet udstyr.  Det giver mere muskelstyrke og færre smerter hos slagteriarbejdere med kroniske smerter, viser tidligere forskning. 

Men nu viser nye analyser, at der er flere gevinster. Styrketræning sammen med kolleger på arbejdspladsen og i arbejdstiden giver nemlig også mere veloplagte og mindre udslidte medarbejdere og et mindre konfliktfyldt og mere opmuntrende og støttende socialt klima. 

Undersøgelsen er gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, blandt 66 slagteriarbejdere med kroniske smerter og er en del af et større forskningsprogram om motion på arbejdspladsen og træning og smerter. 

Professor på NFA Lars Andersen står i spidsen for forskningsprogrammet. Han mener, at træningen smitter af på det sociale klima og arbejdsmiljøet, både fordi slagteriarbejderne er sammen om at træne, men også fordi de oplever opbakning fra ledelsen til at træne i arbejdstiden:

- De oplever, at arbejdspladsen bekymrer sig om dem og gør noget for dem. Det smitter positivt af på det psykiske arbejdsmiljø, siger Lars Andersen og påpeger, at færre smerter i sig selv også kan give mere overskud.  

Supplerer andre indsatser

De 66 slagteriarbejdere blev inddelt i to grupper, hvor halvdelen styrketrænede med kollegerne, mens den anden halvdel fik individuel ergonomisk vejledning i arbejdsstillinger, teknik og arbejdsredskaber.   

Dem der styrketrænede klarede sig bedre, end dem der fik ergonomisk vejledning, viser undersøgelsen. Både når det handler om, hvor veloplagte og fulde af liv og energi, slagteriarbejderne føler sig, og når det kommer til det psykiske arbejdsmiljø.

- Undersøgelsen viser, at styrketræning er et godt supplement til den øvrige arbejdsmiljøindsats med at forbedre det fysiske og psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. Men det er vigtigt at understrege, at træningen ikke kan erstatte et godt arbejdsmiljøarbejde, men bygger ovenpå det, siger Lars Andersen. 

Hårdt fysisk arbejde er ingen hindring

Alle de medvirkende slagteriarbejdere havde kroniske smerter i enten skulder, arm eller håndled eller flere af stederne. Undersøgelsen bekræfter, at slagteriarbejdere, som har hårdt fysisk arbejde, får ligeså meget ud af træningen som sygeplejersker, SOSUer, laboranter og kontorarbejdere med kroniske smerter, som tidligere er undersøgt i forskningsprogrammet.

- Vi var i tvivl, om slagteriarbejderne ville få lige så meget ud af træningen, fordi de har hårdt fysisk arbejde og i forvejen har brugt deres krop. Men det gør de, siger Lars Andersen. 

Læs den videnskabelige artikel

Andersen LL, Persson R, Jakobsen MD og Sundstrup E. Psychosocial effects of workplace physical exercise among workers with chronic pain: Randomized controlled trial. Medicine (Baltimore) 2017. DOI 10.1097/MD.0000000000005709

Yderligere oplysninger

Professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lars Andersen

Læs mere om styrketræning og kroniske smerter

Vil du vide mere, kan du læse en artikel om, hvordan styrketræning mindsker kroniske smerter hos slagteriarbejdere. Artiklen ligger på Det Nationale Forskningscenters hjemmeside