

Ph.d.-forsvar om forståelsen af begrebet ’sikkerhed’ på forskellige niveauer af en organisation
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Kirsten Rydahl - 29-08-2017
Hvordan forstår og praktiserer man sikkerhed i forskellige dele af organisationen på en dansk vindmøllevirksomhed? Det har Iben Louise Karlsen undersøgt i sit ph.d.-studie, som hun forsvarer på Købehavns Universitet den 21. september 2017.
Begrebet ’sikkerhedskultur’ bliver betragtet som en vigtig faktor for at mindske risikoen for ulykker på danske arbejdspladser og som en forklaring på, hvad der er ’galt’ på en arbejdsplads, hvor der sker mange arbejdsulykker. Politikere, praktikere og arbejdspladser er derfor også meget interesserede i, hvordan man kan skabe en god sikkerhedskultur og på den måde mindske antallet af arbejdsulykker.
Men det er ikke umiddelbart så let at svare på. Der findes nemlig et utal af definitioner af begrebet ’sikkerhedskultur’. I stedet for at adoptere en definition og dermed også tage for givet, at vi ved, hvad ’sikkerhed’ er, har ph.d.-studerende Iben Louise Karlsen undersøgt, hvordan man forstår og praktiserer ’sikkerhed’ i en specifik empirisk kontekst. Konkret har hun undersøgt dette på 3 forskellige organisatoriske niveauer i en dansk vindmølleproduktion:
- i den globale sikkerhedsafdeling
- i den lokale sikkerhedsafdeling
- blandt produktionsarbejderne.
Tid og sted for Iben Karlsens ph.d.-forsvar
- Tid: Torsdag den 21. september 2017 kl. 13:00
- Sted: Lokale 35.01.06, Center for Sundhed og Samfund (CSS Campus), bygning 35 (adgang via Gammeltoftgade), Københavns Universitet, Øster Farimagsgade 5, 1353 København K
Forsvaret foregår på dansk. Interesserede er velkomne. Efter forsvaret er Institut for Antropologi vært ved en reception i lokale 33.1.19.
Umiddelbart inden forsvaret er det muligt at låne en kopi af Iben Louise Karlsens afhandling ’Sikkerhedskulturelle forhåbninger. Et antropologisk perspektiv på sikkerhedskultur i en vindmølleproduktion’ på Institut for Antropologi, lokale 16.1.50.
Bedømmere
- Lektor Helle Bundgaard, Institut for Antropologi, Københavns Universitet, Danmark (formand)
- Professor Åsa Boholm, School of Global Studies, Göteborg Universitet, Sverige
- Lektor Jakob Krause-Jensen, Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet, Danmark.
Vejledere
- Seniorrådgiver Steffen Jöhncke, Institut for Antropologi, Københavns Universitet (ovedvejleder)
- Seniorforsker Pete Kines, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (bivejleder)
- Psykolog og souschef Kent Jakob Nielsen, Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning (bivejleder).
Yderligere oplysninger
Ph.d.-studerende Iben Louise Karlsen og seniorforsker Pete Kines, begge NFA