

Faktorer i det psykiske arbejdsmiljø kan øge risiko for førtidspension
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 26-08-2014
En lav grad af indflydelse i arbejdet er en faktor i det psykiske arbejdsmiljø, som medfører en forøget risiko for at blive førtidspensioneret. Det viser resultater af en undersøgelse blandt godt 40.000 danske lønmodtagere fordelt på fire jobgrupper.
Lav indflydelse i arbejdet øger risikoen for førtidspension
Hvad betyder indflydelse i arbejdet, arbejdstempo, arbejdsmængde og ledelseskvalitet for risikoen for førtidspension? Det har en gruppe forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og det tyske arbejdsmiljøinstitut BAuA sat sig for at undersøge i fire forskellige jobgrupper:
- Ansatte med kundebetjening
- Ansatte, som har med klienter at gøre
- Kontormedarbejdere
- Medarbejdere med manuelt arbejde
Resultater af undersøgelsen
Resultaterne, der gælder i alle fire undersøgte jobgrupper viser, at
- en lav grad af indflydelse i arbejdet medfører en signifikant forøget risiko for førtidspension,
- en moderat arbejdsmængde medfører en signifikant reduceret risiko for førtidspension,
- en kombination af lav ledelseskvalitet og høje krav i arbejdet medfører en signifikant forøget risiko for førtidspension.
Thomas Clausen, seniorforsker og projektleder på undersøgelsen, uddyber:
- Denne undersøgelse bekræfter resultater fra andre danske og internationale undersøgelser, der viser, at det psykiske arbejdsmiljø har betydning for risikoen for at blive førtidspensioneret. Resultaterne tyder på, at det i højere grad er manglen på indflydelse i arbejdet, der kan føre til førtidspension end mere ’traditionelle’ risikofaktorer i det psykiske arbejdsmiljø, som fx højt arbejdstempo eller høj arbejdsmængde.
Flere går på pension i de kommende årtier
Mange vestlige lande, inklusive Danmark, vil i de kommende årtier risikere at få mangel på arbejdskraft. Det skyldes bland andet en aldrende befolkning, hvor færre er i arbejde, og flere er på pension. Af den grund er det afgørende for samfundet at sikre et godt arbejdsmiljø og derved medvirke til at forebygge, at beskæftigede bliver udstødt fra arbejdsmarkedet og bliver førtidspensioneret.
Brug af data fra spørgeskemaer og registerdata
For at undersøge sammenhængene mellem de psykosociale arbejdsmiljøfaktorer og risikoen for førtidspension, brugte forskerne data fra tidligere spørgeskemaundersøgelser fra i alt 40.554 personer. Personernes svar om deres psykiske arbejdsmiljø blev kombineret med oplysninger fra det såkaldte DREAM-register, der blandt andet indeholder information om udbetalinger af førtidspensioner i Danmark.
Model om krav og ressourcer på arbejdet
Forskerne arbejdede i deres dataanalyse ud fra ’modellen om krav og ressourcer i arbejdet’ Modellen drejer sig om samspillet mellem krav og ressourcer på arbejdet, der enten kan motivere og engagere eller belaste de ansatte unødigt.
- Jobkrav: Kan være højt arbejdspres, dårligt fysisk arbejdsmiljø, krævende klienter etc.
- Ressourcer: Kan være social støtte fra leder og kolleger samt indflydelse på beslutninger vedrørende arbejdet.
Både krav og ressourcer findes på alle niveauer i virksomheden og kan derfor udmønte sig både i relation til det enkelte individ, medarbejdergruppen, ledelsen og virksomheden som helhed.
Psykosocialt arbejdsmiljø og sygefravær
Forskerne har i et andet studie på tilsvarende vis undersøgt, hvordan psykosociale arbejdsmiljøforhold hænger sammen med risikoen for at få langvarigt sygefravær over tre sammenhængende uger.
Fakta om forskningsprojektet
- Undersøgelsen er en del af projektet ’Positive tilstande i arbejdslivet’.
- Arbejdsmiljøforskningsfonden har støttet projektet.
- Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og det tyske arbejdsmiljøinstitut, BAuA, står bag projektet.
Læs den videnskabelige artikel bag studiet
Kontakt