Spring over hovedmenu

Muskelsmerter og angst for smerter ved bevægelse påvirker selvvurderet produktivitet forskelligt

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 18-09-2014

Ansatte med en god arbejdsevne vurderer deres produktivitet lavere, hvis de har smerter eller er angste for smerter, når de bevæger sig. Det gælder ikke blandt ansatte med moderat arbejdsevne, viser ny undersøgelse.

Hårdt fysisk arbejdet kan gøre ondt

Hårdt fysisk arbejde kan øge risikoen for sygdomme i muskler og led, og det kan nedsætte arbejdsevne og produktivitet. Forskere har nu undersøgt, hvordan smerter og  angst for  smerter ved bevægelse, såkaldt kinesiofobi, påvirker den selvvurderede produktivitet blandt 350 ansatte i en produktionsvirksomhed. 

Arbejdsevne vurderet på forhånd

Deltagerne i undersøgelsen blev inddelt i to grupper i forhold til deres arbejdsevne efter et finsk udviklet indeks for arbejdsevne (Work Ability Index, WAI): 

  • Medarbejdere med god arbejdsevne
  • Medarbejdere med moderat arbejdsevne. 

Forskerne undersøgte, hvordan deltagernes vurdering af deres produktivitet hang sammen med smerter i muskler og led indenfor den seneste uge - og om angst for smerte ved bevægelse har en betydning for deres vurdering af egen produktivitet.

Smerter og angst for smerter påvirker ansatte med god arbejdsevne

De ansatte, der i forvejen havde en god arbejdsevne, vurderede deres produktivitet lavere, hvis de havde smerter eller var angst for at få smerter af bevægelse. Hos ansatte med moderat arbejdsevne så man ikke denne sammenhæng.

Højere tolerance eller manglende reaktion på smerte

Når ansatte med moderat arbejdsevne ikke blev påvirket af smerter og angst for smerter på samme måde som deres kolleger med god arbejdsevne, kan det skyldes flere ting, forklarer ph.d.-studerende Lea Sell, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

- Måske har medarbejderne med nedsat arbejdsevne udviklet en højere tolerancetærskel for smerter, før det påvirker aktivitetsniveauet, eller de har udviklet nogle rutiner i arbejdet, som gør, at deres smerter ikke påvirker deres produktivitet. Eller også er årsagen til den nedsatte arbejdsevne netop, at de ikke har en passende reaktion, når de oplever smerte, siger Lea Sell.

Læs den videnskabelige artikel

Sell L, Lund HL, Holtermann A, et al. The interactions between pain, pain-related fear of movement and productivity. Occupational Medicine 2014;64(5):376-81.

Et af flere FINALE-projekter

Projektet er et af flere delprojekter i FINALE-projektet ’Forebyggende intervention mod nedslidning på arbejdspladsen for langsigtet effekt’. FINALE-projektet blev gennemført af forskere fra Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøforskningsfonden og Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning støttede projektet økonomisk.

Yderligere oplysninger

Professor Andreas Holtermann 

Karen Søgaard, ksogaard@health.sdu.dk