Faellestraening paa arbejdspladsen goer arbejdet mindre anstrengende
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 11-11-2015
Den oplevede fysiske anstrengelse under arbejdet med patienter blev reduceret mere ved at træne på arbejdspladsen med kollegerne end ved at træne derhjemme. Det viser resultater af et nyt studie blandt 200 medarbejdere på danske hospitaler.
Fysisk anstrengelse under arbejde med patienter er en risikofaktor for muskel- og skeletbesvær og langvarigt sygefravær blandt sundhedspersonale. Det viser tidligere undersøgelser. Man ved også, at den fysiske anstrengelse på arbejdet blandt andet afhænger af balancen mellem de fysiske krav i arbejdet og den enkelte medarbejders fysiske kapacitet.
Spørgsmålet er, om det er muligt at øge den enkelte medarbejders fysiske kapacitet gennem træning og derigennem bidrage til at nedbringe den fysiske anstrengelse under arbejdet. I et nyt studie undersøgte forskere derfor effekten af fysisk træning på arbejdspladsen versus fysisk træning i hjemmet på, hvor anstrengende arbejdet blandt sundhedsarbejdere opleves.
Fysisk træning på henholdsvis arbejdet og derhjemme
Sundhedsarbejderne, hovedsageligt sygeplejersker, blev inddelt tilfældigt i to grupper. Den ene gruppe udførte fysisk træning med træningselastikker, kettlebells og træningsbolde sammen med kollegerne i deres lokale hospitalsafdeling i arbejdstiden under vejledning af en træningsinstruktør. De trænede i gennemsnit to gange om ugen. Desuden blev deltagerne tilbudt fem coachingsessioner i grupper, hvor de bl.a. talte om deres forventninger til træningen, deres motivation og målsætninger og fik viden om sund livsstil og om, hvordan man opretholder en god træningsrutine.
Den anden gruppe udførte den fysiske træning i hjemmet udenfor arbejdstiden. De brugte træningselastikker og øvelser med kropsvægt, fx mavebøjninger. Medarbejderne blev opfordret til at træne i fem gange ti minutter om ugen, og de gennemførte i gennemsnit en gang om ugen. Begge grupper fik desuden i mindre omfang ergonomisk vejledning i patienthåndtering og brug af hjælpemidler.
Måling af den fysiske anstrengelse
For at måle effekten på den fysiske anstrengelse blev medarbejderne bedt om at udfylde et spørgeskema ved undersøgelsens start og efter ti ugers træning.
I spørgeskemaet blev medarbejderne spurgt om, hvor fysisk anstrengende de oplevede arbejdet med patienterne.
Bedre at træne med kolleger på arbejdet end derhjemme
Stemmer overens med tidligere resultater
Læs den videnskabelige artikel
Læs mere
- Fysisk træning sammen med kolleger på arbejdspladsen er mere effektivt end at træne hjemme’, som drejer sig resultater fra samme forskningsprojekt.
- Fysisk træning i arbejdstiden styrker relationer mellem kollegaer.