Spring over hovedmenu

Fleksibel træning på arbejdspladsen nedsætter smerter og øger muskelstyrke og udholdenhed

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 01-06-2015

Kontormedarbejdere oplevede markant færre smerter i nakke og skuldre, øget muskelstyrke og bedre udholdenhed med målrettet styrketræning på arbejdspladsen sammen med kollegerne – uanset om træningen foregik som et langt, sammenhængende træningsforløb eller som flere korte i løbet af ugen.

Fleksibel træning i arbejdstiden med kolleger virker

Kontormedarbejdere oplevede markant færre smerter i nakke og skuldre øget muskelstyrke og bedre udholdenhed, når de udførte målrettet styrketræning i arbejdstiden sammen med kolleger – uanset hvordan træningen blev tilrettelagt, set i forhold til kolleger, der ikke trænede.

Det viser nye resultater af et studie udført af forskere ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Smerterne i nakke og skuldre blev nedsat med omkring 50 procent, muskelstyrken øget i gennemsnit knapt 9 procent (4-13 procent) og deres udholdenhed med i gennemsnit knap 25 procent (12- 37 procent).  

Ingen ændring i arbejdsevne, produktivitet og selvrapporteret helbred

Resultaterne viste derimod ingen ændringer i medarbejdernes selvvurderede arbejdsevne, produktivitet eller selvrapporterede helbred, muligvis fordi langt de fleste (over 90 procent) ved undersøgelsens start havde et generelt godt helbred på trods af at mange havde ømme nakke-skulder muskler. 

Tilfældigt inddelt i fem grupper

573 kontormedarbejdere deltog i undersøgelsen. De blev tilfældigt inddelt i fem grupper, hvor fire grupper trænede med forskelligt interval og en gruppe ikke trænede:

  1. En gange 60 minutters træning pr. uge med træner.
  2. Tre gange 20 minutters træning pr. uge med træner. 
  3. Ni gange 7 minutters træning pr. uge med træner.
  4. Tre gange 20 minutters træning pr. uge med minimal grad af træningsvejledning.
  5. En kontrolgruppe uden træning.

Virksomheder kan planlægge fleksibel træning for medarbejderne i arbejdstiden

“Resultaterne viser, at der er mulighed for utrolig stor fleksibilitet i træningen uden, at det går ud over den gavnlige effekt hos medarbejderne, og at virksomhederne kan planlægge træningen, så det passer bedst muligt ind deres egne rutiner. Man kan altså i praksis lave et langt træningsforløb en gang om ugen eller dele det op i mange små bidder, eller i en hvilken som helst kombination derimellem. Desuden kan man nøjes med en træningsinstruktør til at starte projektet op og så kan medarbejderne godt selv finde ud af at lave øvelserne og få en gavnlig effekt, siger professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der var leder af undersøgelsen.

Læs den videnskabelige artikel

Dalager T, Bredahl TGV, Pedersen MT, Andersen EB, Andersen LL og Sjøgaard G (2015). Does training frequency and supervision affect compliance, performance and muscular health? A duster randomized controlled trial. doi: 10.1016/j.math.2015.01.016. [Epub ahead of print] 

Yderligere oplysninger

Professor Lars L. Andersen, NFA.