Spring over hovedmenu

Høje krav og lav kontrol på arbejdet medfører formentlig ikke alvorlige tilfælde af astma

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 05-05-2015

Oplevelsen af høje krav og lav kontrol i arbejdet er formentlig ikke en risikofaktor for alvorlige tilfælde af astma. Det viser resultater af en ny undersøgelse blandt mere end 102.000 europæiske beskæftigede.

At stress på arbejdet udløser alvorlige astmatilfælde er en teori

Astmapatienter og sundhedspersonale har ofte haft en formodning om, at arbejdsrelateret psykosocialt stress kan forværre patienters astma. Men der har manglet videnskabelige undersøgelser til at belyse om arbejdsrelateret stress kan spille en rolle.  

Et internationalt hold af forskere satte sig derfor for at undersøge om risikoen for alvorlige tilfælde af astma var større for medarbejdere som oplevede høje krav og lav kontrol på arbejdet, som et eksempel på en påvirkning fra arbejdsmiljøet, der muligvis kan være en stressfaktor. 

Intet tyder på at høje krav og lav kontrol er en risikofaktor for astma

”Vores konklusion er, at der ikke er noget, der tyder på, at oplevelsen af høje krav og lav kontrol på arbejdet er en afgørende risikofaktor for alvorlige tilfælde af astma, der kan føre til indlæggelse på hospital eller dødsfald. Vi ser godt nok en svag sammenhæng i de analyser, hvor vi tager højde for deltagernes køn og alder. Men sammenhængen er ikke længere statistisk signifikant når vi også tager højde for deltagernes sundhedsadfærd, forklarer forsker Ida E. H. Madsen, som er en af forskerne bag undersøgelsen.”

”Én forklaring på et sådan mønster kunne være, at en eventuel effekt af høje krav og lav kontrol på astma går via deltagernes sundhedsadfærd. Med det mener jeg, at et mere belastet psykisk arbejdsmiljø – her målt ved høje krav og lav kontrol – måske kan påvirke folks sundhedsadfærd. Det kunne fx tænkes at føre til, at man ryger mere og drikker mere alkohol end ellers. Denne adfærd kan så påvirke risikoen for at udvikle forskellige helbredsproblemer, som fx alvorlig astma. Men fordi vi i forvejen kun fandt en svag sammenhæng, før vi tog højde for deltagernes sundhedsadfærd, konkluderer vi altså, som vi gør, siger Ida E. H. Madsen.”

Hvad er høje krav og lav kontrol i arbejdet i dette studie?


Høje krav i arbejdet er fx at man ofte oplever tidspres og en stor arbejdsmængde. 

Lav kontrol i arbejdet er, at man fx har lav indflydelse på beslutninger om arbejdet og få muligheder for at lære nye ting igennem sit arbejde. 

Et eksempel på spørgsmål, der blev brugt til måling af krav er: "Hvor ofte sker det, at du ikke når alle dine arbejdsopgaver?" Et eksempel på spørgsmål der blev brugt til måling af kontrol er: "Har du indflydelse på, hvad du laver på dit arbejde?"

Data analyseret i perioden 1985-2010

For at nå frem til resultater og konklusion analyserede forskerne en stor mængde af arbejdsmiljødata, som blev indsamlet i perioden mellem 1985 og 2010 om 102.175 arbejdende mænd og kvinder i elleve europæiske studier. I disse studier blev deltagerne spurgt om deres oplevelse af krav og kontrol i arbejdet ved undersøgelsens begyndelse. Disse oplysninger om arbejdsmiljø blev så koblet med nationale registre over hospitalsindlæggelser og registrerede dødsfald, for at måle alvorlige tilfælde af astma.

Først blev der fundet en mulig sammenhæng

I løbet af den tiårs periode, hvor forskerne fulgte op på undersøgelsen, fik 1.109 personer mindst ét alvorligt tilfælde af astma. Heraf havde 430 personer i forvejen været hospitalsindlagt med astma, og de indgik ikke i de videre analyser. I første omgang viste en analyse, der var justeret for køn og alder, at kombinationen af høje krav og lav kontrol på arbejdet havde en sammenhæng med en svagt øget risiko for tilfælde af astma (hvor astma var den diagnose som var hovedårsag til indlæggelsen).

Dernæst forsvandt sammenhængen ved nærmere analyse

Forskerne justerede derefter deres resultater for faktorer, der kan betyde, at personer med høje krav og lav kontrol i arbejdet har en forøget risiko for hospitalsindlæggelse med astma, uanset deres arbejdsmiljø, fx fordi de har en anderledes sundhedsadfærd eller lavere socioøkonomisk position. Derefter kunne forskerne ikke påvise en mulig sammenhæng. 

Læs den videnskabelige artikel

Heikkila K, Madsen IEH et al. Job strain and the risk of severe asthma exacerbations: a meta-analysis of individual-participant data from 100. 000 European men and women. DOI:10.1111/all.12381  

Yderligere oplysninger

Forsker Ida EH Madsen, NFA.