Spring over hovedmenu

Kan mangel på søvn give smerter i muskler og led?

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Kirsten Rydahl - 18-06-2015

Smerter i muskler og led er en væsentlig årsag til sygefravær og dyrt for samfundet.

Skiftearbejde kan være en udfordring for helbredet

Smerter i muskler og led er en væsentlig årsag til sygefravær og dyrt for samfundet. Knap 40 procent af sygeplejerskerne i Norge havde nattevagter i 2010-11, og næsten hver femte af dem havde smerter i muskler og led. I de kommende år vil andelen af ældre borgere i Norge stige, og behovet for plejepersonale vil følge med. Det vil få store konsekvenser for folkesundheden i Norge, hvis sygeplejerskerne må forlade arbejdsmarkedet før tid på grund af, at de er blevet syge af at have skiftearbejde.  

"Og problemet gælder ikke kun sygeplejersker. I 2008 havde godt 20 procent af alle beskæftigede i Norge skiftearbejde", siger Dagfinn Matre, der er seniorforsker ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt i Oslo i Norge. 

Han var ordstyrer for en række præsentationer af forskning om skiftearbejde og smerte på en international videnskabelig konference om skiftearbejde og arbejdstid, som NFA afholdt i Helsingør i sidste uge. 

Søvnmangel en mulig årsag til smerter

I 2008 gennemgik forskere fra Arbeidsmiljøinstituttet den eksisterende viden om de helbredsmæssige effekter af skiftearbejde. Flere undersøgelser antyder, at skiftearbejde øger risikoen for at få smerter i muskler og led, men det er for få resultater til, at kunne konkludere noget med sikkerhed. Samtidig mangler der viden om, hvorfor det er sådan. Dagfinn Matre tror, at det blandt andet kan skyldes mangel på søvn. 

Seniorforsker Dagfinn Matre fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt i Norge. Foto: Stami"Vi ved, at mangel på søvn øger risikoen for smerter i muskler og led, og en række undersøgelser indikerer, at mangel på søvn øger vores følsomhed over for smerte. Men vi ved ikke, hvor stor betydning det har i forhold til søvnmangel som følge af skiftearbejde. Og vi ved meget lidt om årsagerne til, at vi bliver mere følsomme over for smerter, når vi får for lidt søvn", siger Dagfinn Matre.  

Manglen på viden gør det svært at rådgive myndigheder og virksomheder om, hvordan man kan mindske de helbredsmæssige effekter af skiftearbejde. 

Kort om arbejdstid i Danmark 


Tal fra undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2014’ viser, at

I både 2012 og 2014 svarede 7,2 % af deltagerne i undersøgelsen, at de har natarbejde – dvs. enten natarbejde eller skiftende arbejdstider med natarbejde. 

33,6 procent af sygeplejerskerne oplyser, at de har natarbejde.

Yderligere oplysninger

Dagfinn Matre, seniorforsker ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Oslo, Norge, Dagfinn.Matre@stami.no 

eller