Spring over hovedmenu

Risikoen for langvarigt sygefravær blandt kvindelige medarbejdere i ældreplejen stiger ved rygning, lav fysisk aktivitet og under-/overvægt

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 22-04-2015

Er du undervægtig eller overvægtig, ryger du eller udfører du ingen eller kun lidt fysisk aktivitet i fritiden, har du større risiko end andre for at få langvarigt sygefravær. Det viser nye resultater blandt 7.401 kvindelige medarbejdere i den danske ældrepleje.

Livsstil, sygefravær og jobgruppe

Er man ryger eller inaktiv i fritiden, kan det være årsager til sygefravær, men spørgsmålet er om sammenhængen er påvirket af hvilket job, man har. Det tyder tidligere forskning på. For at få mere viden på området, undersøgte forskerne i et nyt studie sammenhængen mellem livsstilsfaktorer som rygning, fysisk aktivitet i fritiden og BMI (Body Mass Index) og forekomsten af langvarigt sygefravær på mere end tre uger i træk, blandt kvindelige medarbejdere i ældreplejen.

Rygning, kropsvægt og fysisk aktivitet har sammenhæng med sygefraværet

Forskerne fandt en signifikant sammenhæng mellem alle tre livsstilsfaktorer, rygning, inaktivitet og vægt og risikoen for langvarigt sygefravær blandt kvindelige medarbejdere i ældreplejen. Resultaterne viste, at

  • risikoen for langvarigt sygefravær var forøget med 35 procent for rygere sammenlignet med ikke-rygere,
  • jo mere undervægtig eller overvægtig, medarbejderne var, jo højere var risikoen for langvarigt sygefravær,
  • risikoen for langvarigt sygefravær blev lavere, jo mere fysisk aktiv, medarbejderne var i deres fritid.

Undervægtige har mest sygefravær

”Vi har tidligere undersøgt, hvilke faktorer i arbejdsmiljøet, der kan give langvarigt sygefravær. Her fandt vi bl.a., at når arbejdet er anstrengende og ens indflydelse på arbejdet er lav, er risikoen for langvarigt sygefravær øget. Den nye undersøgelse viser, at de klassiske faktorer som rygning og inaktivitet i fritiden også er forbundet med forhøjet risiko for langvarigt sygefravær blandt ansatte i sundhedssektoren. Et interessant resultat er, at undervægtige medarbejdere har en langt større risiko for sygefravær end overvægtige. Det er et resultat, der er værd at kigge nærmere på i fremtidige undersøgelser, siger professor Lars Andersen fra NFA, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Giver arbejdet anledning til usund livsstil?

Det kan fx være relevant at undersøge om der er faktorer i arbejdsmiljøet, der fører til en usund livsstil og dermed indirekte øger risikoen for langvarigt sygefravær. Er det fx sådan, at man kan få sygefraværet ned, hvis arbejdsmiljøet forbedres, og arbejdet planlægges, så medarbejderne er mere friske, når de har fri, og dermed får mere overskud til at være fysisk aktiv i fritiden. Det kunne jeg godt tænke mig at undersøge” slutter professor Lars L. Andersen, NFA.

Næsten 7.500 besvarede et spørgeskema om livsstil og arbejdsmiljø

Resultaterne bygger på svar fra 7.401 kvindelige sundhedsmedarbejdere på et spørgeskema om deres arbejdsmiljø og helbred i 2005. Senere fulgte forskerne medarbejderne i tolv måneder gennem et nationalt register om sociale ydelser i Danmark (DREAM-registeret). Undersøgelsens data om arbejde i ældreplejen blev indsamlet i 2005, og der er tidligere publiceret adskillige artikler om, hvilke risikofaktorer i arbejdsmiljøet, der kan give langvarigt sygefravær.

Læs den videnskabelige artikel - den ligger frit tilgængeligt på nettet

Quist HG, Thomsen BL, Christensen U, Clausen T, Holtermann A, Bjorner JB, Andersen LL. Influence of lifestyle factors on long-term sickness absence among female healthcare workers: a prospective cohort study. BMC Public Health. 2014 Oct 18;14:1084. doi: 10.1186/1471-2458-14-1084.

Yderligere oplysninger

Professor Lars L. Andersen, NFA.