Spring over hovedmenu

15 arbejdspladser i pleje- og sundhedssektoren søges til forskningsprojekt

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 19-08-2016

Er du ansat i pleje- eller sundhedssektoren på en arbejdsplads med døgnbemanding? Og overvejer din arbejdsplads i løbet af 2016 eller 2017 at indføre et system, så medarbejderne selv kan afgive ønsker til deres arbejdstid? I så fald inviteres din arbejdsplads til at være med i et forskningsprojekt om øget indflydelse på egen arbejdstid.

Øget indflydelse på egen arbejdstid kaldes også prioriteret arbejdstid, ønskearbejdstid eller selvvalgt arbejdstid. At indføre prioriteret arbejdstid inde¬bærer, at medarbejdere får mulighed for at indtaste ønsker i et computerprogram om, hvornår de gerne vil arbejde. Programmet udarbejder derefter vagtplaner, som tager hensyn til både medarbejdernes ønsker og behovet for personale på arbejdspladsen.

Til projektet søger forskere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, 15 arbejdspladser, som planlægger at bruge et sådant computerprogram til selvvalgt arbejdstid.

-Vi vil meget gerne i kontakt med arbejdspladser i sundheds- og plejesektoren, som har døgnbemanding, og som overvejer at indføre selvvalgt eller prioriteret arbejdstid i løbet af 2016 eller 2017, siger forsker Marie Aarrebo Jensen, fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som er en af forskerne bag projektet.

Arbejdstiden har betydning for trivsel, helbred og tilfredshed

På plejehjem, hospitaler og andre arbejdspladser med døgnbemanding er det almindeligt med skiftende og skæve arbejdstider, som er fastlagt på forhånd. Tidligere studier viser, at sådanne arbejdstider kan hænge sammen med øget risiko for hjertesygdom, mens indflydelse på egne arbejdstider derimod kan have en positiv effekt på trivsel og helbred.

Ind til videre er der kun gennemført få studier, hvor man giver skiftearbejdere indflydelse på egen arbejdstid og samtidigt bruger fysiologiske målinger for at undersøge, om medarbejderne reelt får bedre søvn og en lavere risiko for hjertesygdom. Men det vil et nyt projekt nu rette op på.

Arbejdspladser kan få mere information

Forskningsprojektet kaldes ’Prioriteret arbejdstid, søvn og hjertesygdom’ og bliver gennemført af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I sidste ende skal projektet gerne komme til at omfatte omkring 1.000 medarbejdere. Af disse får en gruppe mulighed for at få mere indflydelse på deres arbejdstid, mens andre deltagere skal deltage i en sammenligningsgruppe:
-Vi håber derfor, at tilstrækkeligt mange arbejdspladser ønsker at deltage, og vi vil opfordre ledelse, HR-ansvarlige eller tillidsrepræsentanter til at kontakte os, hvis de vil høre mere om projektet, og hvad en eventuel deltagelse betyder for dem i praksis, slutter Marie Aarrebo Jensen.

Læs mere om deltagelse i projektet

Information til arbejdspladser om forskningsprojektet ’Prioriteret arbejdstid, søvn og hjertesygdom’.

Download informationsmaterialet som pdf-fil

Information til virksomheder om deltagelse i projektet 'Prioriteret arbejdstid, søvn og hjertesygdom'.

Yderligere oplysninger

Forsker Marie Aarrebo Jensen, NFA.
Professor Anne Helene Garde, NFA.