

Brobygning mellem forskning og praksis på muskel- og skeletområdet
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 24-05-2016
Forskere vil udarbejde nye anbefalinger til forebyggelse og bekæmpelse af muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen.
Smerter i muskler og led er en af de store årsager til, at mange bliver nødt til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i utide. Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, gennemfører derfor i samarbejde med Arbejdsmiljørådgiverne et nyt 3-årigt forskningsprojekt, som både vil anvende evidensbaseret viden og viden fra praksis, til at forebygge muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen.
Arbejdsmiljørådgiverne i særlig rolle
-Det særlige ved dette projekt er, at arbejdsmiljørådgiverne spiller en aktiv rolle i alle projektets faser. Det er fx arbejdsmiljørådgiverne, som skal udpege de områder, hvor der er størst behov for forskningsbaserede anbefalinger og de skal være med til at udvikle de endelige anbefalinger ud fra deres praktiske erfaringer, siger Charlotte Diana Nørregård Rasmussen, NFA, som er en af forskerne bag projektet.
Evidensbaserede anbefalinger
Forskerne vil udvikle et sæt evidensbaserede anbefalinger, som arbejdsmiljørådgiverne kan bruge med det klare mål at nedbringe antallet af ansatte med muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen. Projektet går i gang i efteråret 2016 og har følgende formål:
- At undersøge hvilke konkrete muskel-og skeletproblemer, der er på arbejdspladserne, og hvilke arbejdsmiljørådgiverne har størst behov for at give anbefalinger om.
- At udvikle anbefalinger, som er baseret på både forskning og praksis, og som kan bruges til at forebygge og løse muskel- og skeletproblemer på arbejdspladserne.
- At tilpasse anbefalingerne, så de kan let kan anvendes af arbejdsmiljørådgiverne.
- At evaluere processen, så erfaringerne fra projektet kan bruges til at udvikle andre anbefalinger på arbejdsmiljøområdet.
Fire faser i undersøgelsen
Fase 1: To eller tre arbejdsmiljørådgivere følges i forskellige rådgivningssituationer på forskellige virksomheder og gennem interviews for at finde ud af, hvor behovet for anbefalinger er størst. Det skal også afklares, i hvor høj grad rådgiverne er enige eller uenige om, hvor der er det største behov for anbefalinger.
Fase 2: Omfatter en videnskabelig evaluering af, hvilken evidens der er bag forskellige løsninger på de 3-5 højest rangerede muskel- og skeletproblemer(udpeget i fase 1).
Fase 3: Omfatter en eller to workshops med et ekspertpanel, som består af 8-10 arbejdsmiljørådgivere. Fokus er på at udvikle praktiske anbefalinger til forebyggelse af muskel- og skeletproblemerne ud fra en samlet vurdering af evidensbaseret viden og praktiske erfaringer.
Fase 4: Otte til ti nye arbejdsmiljørådgivere, som ikke tidligere har været involveret i projektet, skal afprøve anbefalingerne i praksis og vurdere omanbefalingerne er forståelige, brugervenlige og kan anvendes umiddelbart af brugerne. Projektet rundes af med en procesevaluering.
Fakta om projektet
Yderligere oplysninger