Spring over hovedmenu

En simpel indsats gav mindre støv i luften hos landmænd

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 12-12-2016

Et brev sendt med posten direkte til ejeren af landbruget om indholdet af støv i luften set i forhold til den gældende grænseværdi og gode råd til forebyggelse. Så lidt skulle der til for at nedbringe koncentrationen af støv i luften med i gennemsnit næsten en fjerdedel.

Grise og køer i store stalde, foder og rengøringsmetoder i landbruget afgiver organisk støv til luften, som landmanden risikerer at indånde under det daglige arbejde. Udsættelse for organisk støv kan forårsage sygdom, specielt lungesygdom, hvis man udsættes for høje niveauer igennem længere tid. Alligevel findes der kun få studier, der fokuserer på forebyggelse. En gruppe forskere fra Danmark og Holland gik derfor i gang med at undersøge om koncentrationen af støv kunne nedbringes.

Forskerne startede med at måle, hvor meget støv, der var i luften på i alt 54 svinelandbrug og 26 landbrug med malkekvæg.  De målte en gang om vinteren og en gang den følgende sommer og registrerede desuden eventuelle forskelligheder ved landbrugene, som kunne have indflydelse på støvniveauerne. Landbrugene blev derefter tilfældigt inddelt i en indsatsgruppe og en kontrolgruppe med 40 landbrug i hver.

Et brev med info om støvkoncentrationer og gode råd

Til sidst sendte forskerne et brev med posten til alle ejere af de landbrug, som var med i indsatsgruppen. Brevet indeholdt information om, hvor høje koncentrationer af støv, de havde målt i luften på deres landbrug set i forhold til den gældende grænseværdi i Danmark for indholdet af støv i luften. Samtidigt gav forskerne nogle generelle råd til, hvordan man på en enkelt måde kunne nedbringe støvet i luften (se faktaboksen).

Stor reduktion med simpel indsats

Resultaterne af undersøgelsen viste, at den simple indsats havde nedbragt støvkoncentrationen med i gennemsnit 23 procent på begge typer bedrifter sammenlignet med kontrolgruppen. Det gav stof til eftertanke, da det viste sig, at det ikke var alle medarbejdere, som informationen var nået ud til.

- Det interessante er, at selvom det i nogle tilfælde kun var ejeren af landbruget, som havde læst brevet og ikke alle de ansatte på bedriften, så kunne vi alligevel måle en stor effekt på støvindholdet i luften, siger professor Vivi Schlünssen, Det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø, som er en af forskerne bag studiet.

Gode råd til landmanden

De konkrete råd, som landmanden fik af forskerne var for eksempel at

  • spule eller støvsuge i stedet for at feje,
  • bruge lukkede fodersystemer,
  • snitte halm på marken i stedet for i laden,
  • tilsætte fedtstof til foderet,
  • fjerne støv regelmæssigt fra gulve, vindueskarme, hylder og vægge,
  • bruge åndedrætsværn til særligt støvende opgaver.

Hvad forklaringen er på, at en så simpel indsats gav så betydelige resultater, er derimod uklart.

-Det er ret utroligt, at så simpel en indsats gav så betydelige resultater. Men den nøjagtige grund til, at vi opnåede så stor en effekt, kender vi ikke. Sandsynligvis er resultatet et udtryk for, at landmændene har ændret adfærd og gennemført ændringer i den måde, de rent praktisk har udført arbejdet på. Men det har vi til gode at undersøge, siger professor Vivi Schlünssen.

Samarbejdspartnere bag studiet

  • Aarhus Universitet.
  • Aalborg Universitetshospital.
  • Utrecht University, Holland.
  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs den videnskabelige artikel i Open Access

Basinas I, Sigsgaard T, Bønløkke JH, Andersen NT, Omland Ø, Kromhout H  and Schlünssen V. Feedback on Measured Dust Concentrations Reduces Exposure Levels Among Farmers - Ann. Occup. Hyg. 2016, Vol. 60, No. 7, p. 812-824. Doi: 10.1093/annhyg/mew032 

Yderligere oplysninger

Professor Vivi Schlünssen, NFA.