Spring over hovedmenu

Få styr på virksomhedens sociale kapital med ny guide

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Anne-Mette Holm - 28-06-2016

En ny guide præsenterer viden, målemetoder, øvelser og værktøjer, der kan hjælpe arbejdspladsen til at udvikle virksomhedens sociale kapital.

Nu er der hjælp at hente, hvis arbejdspladsen beslutter at kigge nærmere på den sociale kapital. En ny guide med viden, målemetoder, øvelser og værktøjer kan bidrage til at udvikle effektive teams og konstruktivt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. 

Guiden er udviklet i et samarbejde mellem Industriens Branchearbejdsmiljøråd, TekSam, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Videncenter for Arbejdsmiljø.

Værdien af samarbejdsrelationer

Social kapital handler grundlæggende om værdien af samarbejdsrelationer på arbejdspladsen. Jo højere social kapital arbejdspladsen har, jo større sandsynlig er der for, at det styrker kvaliteten, produktiviteten, innovationen og trivslen på arbejdspladsen. Faktorer, der tilsammen erfaringsmæssigt kan påvirke bundlinjen positivt i den anden ende.

Forskerne skelner mellem tre former for social kapital:

  • Samlende social kapital – handler om relationerne i de enkelte teams. Medarbejderne har hyppig og direkte kontakt. De taler med hinanden og ser, hvad hinanden laver.
  • Brobyggende social kapital – er relationerne mellem teams. Medarbejderne har ofte, men ikke altid direkte kontakt. Kontakten kan også ske via brobryggere.
  • Forbindende social kapital – er relationerne mellem medarbejdere og den nærmeste teamleder og mellem medarbejdere og den overordnede ledelse.

Det er vigtigt at skelne mellem de tre former for social kapital.

- Relationerne er jo vidt forskellige. Det, der styrker relationerne i et team, er noget andet, end det der styrker relationerne mellem ledelse og medarbejdere. Der kan godt være en høj kapital i et team, men samtidig lav social kapital mellem teamet og ledelsen. De faktorer, der påvirker den sociale kapital i de tre typer af relationer, vil kræve forskellige indsatser for at forbedre den sociale kapital, siger seniorforsker Vilhelm Borg, NFA, der er en af forskerne bag guiden. 

Guiden er en del af et større projekt om review af forskningsbaseret viden om social kapital på NFA.

Læs mere om guiden hos I-BAR

 Læs mere om forskningsprojektet bag guiden

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Vilhelm Borg