Spring over hovedmenu

Ph.d.-forsvar om effekten af at dyrke motion i og uden for arbejdstiden

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 19-01-2016

Kortvarig daglig motion udført i arbejdstiden eller derhjemme? Spørgsmålet er, hvad der er mest effektivt, når man vil reducere sundhedspersonalets smerter i muskler og led. Denne problemstilling har ph.d.-studerende Markus Due Jakobsen undersøgt på tre københavnske hospitaler. Han forsvarer sin ph.d.-afhandling fredag den 19. februar 2016 kl.13 på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Smerter i muskler og led er meget udbredt blandt sundhedspersonale på landets hospitaler, og konsekvenserne kan være nedsat arbejdsevne og sygefravær. En teori er, at smerterne formentlig er forårsaget af en ubalance mellem sundhedspersonalets fysiske kapacitet og de fysiske arbejdskrav, der stilles i arbejdet, blandt andet i forbindelse med håndtering af patienterne.

Manglende viden om hvor og hvordan motionen bør udføres

Tidligere undersøgelser har vist, at motion og især styrketræning kan lindre smerter hos forskellige jobgrupper. Træning kan ydermere være med til at øge medarbejderens fysiske kapacitet, så arbejdsbelastningerne opleves mindre nedslidende, hvormed risikoen for skader og smerter mindskes. Dog er det uklart, om motionen bør indlægges som en del af arbejdsdagen eller om medarbejderne bør opfordres til udføre motionen uden for arbejdstiden, som fx derhjemme. 

At udføre motion på arbejdspladsen sammen med kolleger kan øge motivationen for nogle medarbejdere og dermed betyde, at de bliver ved med at træne, mens andre hellere vil træne alene derhjemme. Motion i arbejdstiden kan dog være omkostningsfuld for virksomheden, da arbejdstiden benyttes til andet end at løse kerneopgaven. Af den grund er det afgørende at kunne komme med dokumenterede anbefalinger til virksomheder og medarbejdere, om hvordan man bedst forebygger og nedsætter personalets høje andel af smerter. 

Ph.d.-projektets formål

Formålet med ph.d.-projektet var at undersøge effekten af at træne enten på arbejdspladsen eller derhjemme for at reducere smerter i ryg, nakke og skuldre og se hvilken effekt træningen havde på oplevelsen af fysisk anstrengelse under arbejdet og medarbejdernes fysisk kapacitet. Forsøget er udført som et kontrolleret lodtrækningsforsøg (randomiseret).

Tid og sted for ph.d.-forsvaret

  • Tid: Fredag den 19. februar 2016 kl. 13.00.
  • Sted: Auditoriet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lersø Parkallé 105, 2100 København Ø. 

Forsvaret foregår på engelsk. Interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception, hvor gæster og andre deltagere er velkomne.

Bedømmelsesudvalg

  • Dr. Med. Birgit Juul-Kristensen, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet (formand).
  • Professor Pascal Madelaine, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.
  • Professor Michael E Rogers, Department of Human Performance Studies, Wichita State University.

Vejledere

  • Professor Lars L. Andersen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
  • Professor Per Aagaard, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Yderligere oplysninger

Professor Lars L. Andersen, NFA, tlf. 3916 5319, lla@arbejdsmiljoforskning.dk