Spring over hovedmenu

Stor forskel på hvor mange nætter i træk betjente vil arbejde

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Annemette Grant Larsen - 21-09-2016

Halvdelen af de politibetjente, der arbejder om natten, foretrækker at have fire nattevagter i træk, hvis de selv kunne bestemme. Men der er stor forskel på, hvad betjentene foretrækker. Hensynet til søvn og helbred vejer tungt. Det viser en ny undersøgelse.

Ulykker og forbrydelser sker døgnet rundt, og i politiet arbejder mange om natten. Og står det til betjentene vil næsten halvdelen helst trække i uniformen fire nætter i træk. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som er gennemført i samarbejde med Københavns Universitet. 

Undersøgelsen er en del af et større studie om natarbejde, der kigger på, om det er bedst med få eller mange nattevagter lige efter hinanden. Når man skifter mellem at arbejde om dagen og natten, forstyrrer det nemlig både det sociale liv, søvnen og de naturlige biologiske døgnrytmer, og det kan påvirke helbredet. Derfor undersøger forskerne fx spyt og urin for at se, hvordan natarbejde påvirker kroppen. Samtidig har de undersøgt, hvad betjentene selv foretrækker.

- Det er interessant, hvad medarbejderne foretrækker og hvorfor. Deres præferencer kan indgå i overvejelserne om, hvordan arbejdstiderne skal organiseres, for at de trives. Præferencerne kan også have betydning for, hvor nemt eller svært det vil være at indføre ændringer i arbejdstiderne, siger lektor Kirsten Nabe-Nielsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Prioriterer søvn og helbred

73 betjente fra fem forskellige politikredse på Sjælland har været med i undersøgelsen af, hvordan natarbejdet kan organiseres, så de trives bedst med det. 
Forskerne har testet tre forskellige varianter af skifteholdsarbejde. Hver betjent har prøvet at arbejde to nattevagter i træk efterfulgt af to dage, hvor de enten havde fri eller dagarbejde, fire nattevagter lige efter hinanden efterfulgt af fire dage, hvor de enten havde fri eller dagarbejde, og syv nattevagter i træk efterfulgt af syv dage, hvor de enten havde fri eller dagarbejde. Betjentene afprøvede hver variant én gang indenfor en tre-måneders periode.

Betjentene er blandt andet blevet spurgt om, hvor gode de er til at sove på forskellige tider af døgnet, og om hvor krævende de synes, natarbejde er, om de har familie, og om de synes, der er fordele ved natarbejdet. 

Og det har vist sig, at ca. halvdelen af betjentene bedst kan lide fire nattevagter lige efter hinanden. Samtidig viser undersøgelsen, at der er stor variation. Det er især søvn og helbred, som vægter højt i den endelige beslutning om, hvad de foretrækker.

Kommer ind i rytmen

De betjente, der foretrækker fire nattevagter, oplever, at der bliver for mange skift mellem at sove om dagen og om natten, når de kun arbejder to nætter i træk, og at syv nætter i træk er for udmattende. Når de arbejder fire nætter i træk, kommer de ind i rytmen, de sover bedre, de føler sig mest vågne og oplagte på arbejdet, og de kan få det til at fungere med privatlivet. 

De, der bedst kan lide syv nattevagter, har nemmere ved at sove om dagen, og er i højere grad B-mennesker, der fungerer godt med at være vågne til ud på natten. Omvendt er det for dem, der foretrækker to nattevagter. De har sværere ved at sove om dagen og er i højere grad A-mennesker. De synes også, at natarbejde er mere anstrengende.

- Vi tror ikke nødvendigvis, at de betjente, der har valgt at deltage i undersøgelsen, er repræsentative for alle betjente i Danmark. Derfor er undersøgelsens vigtigste fund faktisk den store variation, vi finder i deres oplevelse af, hvor belastende det er at arbejde om natten, og hvilken organisering de trives bedst med. Vi mangler fortsat viden om, hvorvidt deres præferencer i forhold til antallet af nattevagter i træk også afspejles i kroppens reaktioner på natarbejde, forklarer Kirsten Nabe-Nielsen.

Fører ikke til ændret anbefaling

Ud fra et helbredsmæssigt synspunkt anbefaler danske og internationale forskere at have så få nattevagter i træk som muligt. Anbefalingen bygger især på viden om en mulig sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. 

Og betjentenes præferencer giver ikke anledning til at ændre den anbefaling. Især fordi forskerne ikke ved, om de, der trives med natarbejde, også bedre kan tåle det. 

- Det er ikke mærkeligt, at søvn fylder meget i betjentenes prioritering, for mangel på søvn mærker vi alle sammen med det samme. Udfordringen er, at der er mange hensyn at tage fx til døgnrytmer, søvn, privatlivet, sikkerhed og helbred på længere sigt, siger professor Anne Helene Garde fra NFA. 

Fakta om natarbejde

Syv procent af den arbejdende befolkning i Danmark har natarbejde (Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark, NFA, 2014). 

Læs mere om skiftende arbejdstider og natarbejde på Videncenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside

Læs den videnskabelige artikel

Nabe-Nielsen K, Jensen MA, Hansen ÅM, Kristiansen J & Garde AH. What is the preferred number of consecutive night shifts? Results from a crossover intervention study among police officers in Denmark. Epub ahead of print. Ergonomics 2016. DOI:10.1080/00140139.2015.1136698

Yderligere oplysninger

Professor Anne Helene Garde, NFA eller gæsteforsker Kirsten Nabe-Nielsen, NFA