Spring over hovedmenu

Usikkert om mobning får folk til at skifte job

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Annemette Grant Larsen - 20-12-2016

Kontoransatte forlader deres job dobbelt så tit som deres kolleger, hvis de bliver mobbet. Derimod skifter sosu-assistenter, salgsmedarbejdere og industriarbejdere ikke oftere job. Det viser en ny undersøgelse af mobning blandt tre jobgrupper.

Umiddelbart lyder det logisk at skifte job, hvis man bliver mobbet. Sådan er det bare ikke nødvendigvis. Det viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har foretaget blandt 2.766 medarbejdere på 93 forskellige arbejdspladser.

Forskerne har kigget på tre jobgrupper og undersøgt, om der er en sammenhæng mellem at føle sig mobbet på arbejdet og skifte job. De tre jobgrupper er: 1) kontoransatte og funktionærer 2) salgs-, service- og omsorgsmedarbejdere og 3) ansatte inden for produktion og transport. Alle beskæftigede hører til en af de tre jobgrupper.

Kun kontoransatte og funktionærer som fx sagsbehandlere eller sekretærer skifter oftere job. De forlader nemlig deres arbejdsplads dobbelt så tit som deres kolleger, hvis de føler sig udsat for mobning. Bliver man mobbet og er sygeplejerske, salgsmedarbejder eller har et andet job, hvor man arbejder med mennesker og har kontakt til kunder, bliver man derimod i jobbet i lige så høj grad som kolleger, der ikke føler sig mobbet. Sådan er det også for mekanikere, industriarbejdere og andre, der arbejder med produktions- og transportvirksomhed.

Det overrasker seniorforsker Thomas Clausen, der har stået i spidsen for undersøgelsen:

- Det vil jo være almindelig sund fornuft at se sig om efter et andet job, hvis man bliver mobbet og behandlet dårligt. Derfor havde vi forventet en tydelig sammenhæng inden for alle tre jobgrupper, siger han.

Mere end sund fornuft

Faktisk er der tale om mere end sund fornuft. For tidligere studier viser ifølge Thomas Clausen en meget stærk sammenhæng mellem at føle sig mobbet og ønsket om at bytte jobbet ud med et andet. 

Og det er måske en del af forklaringen på det overraskende resultat. Forskerne bag den nye undersøgelse har nemlig ikke gjort som tidligere og spurgt, om medarbejderne overvejer at skifte job. De har derimod kigget på, om folk efter et år rent faktisk har fundet et andet arbejde eller ikke er i arbejde. Oplysningerne om jobskifte stammer fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen er gennemført i en periode med gode jobmuligheder og høj mobilitet på arbejdsmarkedet.

Flere kontoransatte mobbes af chefen

Næsten halvdelen af de kontoransatte, der føler sig udsat for mobning, svarer, at de bliver mobbet af en overordnet. Det er langt flere end i de to andre jobgrupper. Og det kan måske forklare, hvorfor kontoransatte oftere dropper jobbet og finder et andet, mener Thomas Clausen.

- Når chefen står bag, kan det være sværere at tale om det på arbejdspladsen og på den måde få støtte til at bearbejde det, der er sket. Derfor bider det sig måske mere fast, end hvis det fx er en klient eller kunde, der mobber, siger han.

Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Københavns Universitet og Universitet i Lund. Fordi undersøgelsens resultat er så overraskende, er der behov for flere undersøgelser, mener Thomas Clausen. Ifølge undersøgelsen bliver knap 11 procent udsat for mobning.

 

Hvad er mobning?

Arbejdstilsynet definerer mobning sådan:

Der er tale om mobning, når en person regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis – udsætter en anden person for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. Der er først tale om mobning, når den person, som det går ud over, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt.

Læs den videnskabelige artikel

Clausen T, Hansen JV, Høgh A, et al.  Exposure to negative acts and risk of turnover: a study of a register-based outcome among employees in three occupational groups - International Archives of Occupational and Environmental Health 2016. DOI: 10.1007/s00420-016-1161-3

Yderligere oplysninger

Seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Thomas Clausen

Læs mere om mobning

Læs mere om mobning på Videncenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside