Spring over hovedmenu

Forskning: Det gør os tilfredse på jobbet

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Annemette Grant Larsen - 18-10-2017

At være tilfreds med sit arbejde handler om mere end god mad på jobbet og andre tilbud om sundhedsfremme. Allervigtigst er en støttende leder. Det viser ny forskning.

Kolleger som støtter, indflydelse på arbejdet, et job, der ikke er fysisk hårdt, og allervigtigst en støttende leder. Det er, hvad der gør os tilfredse på jobbet. 

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, blandt 10.000 danske lønmodtagere. De har svaret på, hvad der gør dem tilfredse med arbejdet blandt ni forskellige ting, blandt andet sund mad og motion, tilbud om psykologhjælp i krisesituationer og rygestopkurser.

Professor på NFA Lars Andersen har stået i spidsen for undersøgelsen. Han hæfter sig ved, at det er traditionelle arbejdsmiljøfaktorer, der betyder mest:

- Vil man have tilfredse medarbejdere, er det vigtigt at sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Sund mad og motion betyder også lidt, men slet ikke ligeså meget, siger han.

Andre gode formål end jobtilfredshed

Undersøgelsen viser også, at det kun er sundhedsfremmetilbud som sund mad og motion, der får jobtilfredsheden til at stige ude på arbejdspladserne. 

Tilbud om rygestopkurser, psykologhjælp, fysioterapeut eller helbredstjek har nemlig ingen sammenhæng med jobtilfredsheden over en bred kam.

- Tilbuddene kan selvfølgelig have en helbredsmæssig betydning for dem, som benytter dem, og tjene andre gode formål end jobtilfredshed, men det er ikke noget der slår igennem på det, siger Lars Andersen.

Et godt arbejdsmiljø er fundamentet

Og det er ikke bare for sjov, at det er godt at være glad for jobbet. Tidligere undersøgelser viser nemlig, ifølge Lars Andersen, at vi risikerer at blive syge, hvis vi ikke trives på jobbet.

- Undersøgelsen slår fast, at de traditionelle arbejdsmiljøfaktorer er det vigtigste for at være tilfreds med sit arbejde. Det er fundamentet. Tilbud om sundhedsfremme bør derfor bygge ovenpå et godt arbejdsmiljø, siger han. 

Det gør os tilfredse med jobbet

1. Social støtte fra chefen.
2. Indflydelse på arbejdet.
3. Social støtte fra kolleger.
4. At jobbet ikke er fysisk hårdt.
5. Motion på jobbet.
6. Sund mad på arbejdet.
 

Samarbejdspartnere

Undersøgelsen er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med:

  • Centre for Workplace Health, Health and Safety Executive i Storbritanien, TNO i Holland,
  • Central Institute for Labour Protection – National Research Institute, Polen, og INRS i Frankrig.
 

Læs den videnskabelige artikel

Andersen LL, Fishwick D, Robinson E, et al.  Job satisfaction is more than a fruit basket, health checks and free exercise: Cross-sectional sectional study among 10,000 wage earners - Scandinavian Journal of Public Health 2017. DOI 10.1177/1403494817698891.

Yderligere oplysninger

Professor Lars Andersen, NFA